Društvo

UPSS: Formiran Građanski front Srbije, usvojena platforma

Kako je objavilo Udruženje predsednika skupština stanara (UPSS), juče je utvrđena platforma, što je prvi korak ka formiranju Asocijacije koju će činiti udruženja iz cele zemlje, a sastanku je prisustvovalo sedam organizacija iz pet srpskih gradova. Prioriteti delovanja Asocijacije biće odbrana javnih resursa, kontrola rada javnog sektora i borba protiv korupcije.

Građanski front osnovali su Udruženje predsednika skupština stanara iz Niša (UPSS), Lokalni front iz Kraljeva, Biro za društvena istraživanja i Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd iz Beograda, Pokret Podrži RTV iz Novog Sada, Liga Roma i Multietnički centar za razvoj regije Dunav 21 iz Bora. U svojstvu posmatrača, osnivačkom sastanku prisustvovali su i predstavnici niškog LAF-a, kao i Levi samit Srbije.

Platforma koja je usvojena tiče se pravaca delovanja Asocicijacije, a to su, između ostalog, odbrana javnih resursa, sprečavanje dalje privatizacije javnih resursa, promena načina upravljanja i raspolaganja javnim resursima, odbrana prava na dostojanstven život, borba protiv diskriminacije ljudi po bilo kom osnovu, zalaganje za institucionalno garantovanje sigurnosti svim ljudima i ukazivanje na društveno-štetno partijsko zapošljavanje.

Građanski front Srbije radiće na osnivanju mreže za pružanje besplatne pravne pomoći građanima, zahtevaće transparentnost rada organa javne i republičke uprave i lokalne samouprave, boriće se protiv korupcije i zahtevaće strogu kontrolu rada javnog sektora, piše u platformi koju je juče usvojilo sedam udruženja građana.

Kako stoji u saopštenju UPSS, do sledećeg sastanka koji će biti održan u Kraljevu,odlučiće se i o tipu organizacija i udruženja koje mogu biti postati članovi novoformirane Asocijacije.

 Na ovom sastanku čula se i deja da  Front  predloži i svog kandidata koji će učestvovati u predstojećoj trci za predsednika Srbije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com