Некатегоризовано

Tribina UPSS: I radnike ubijaju, zar ne?

U ponedeljak, 30. jula u Mesnoj zajednici “Božidar Adžija” sa početkom u 18 sati, Udruženi pokret slobodnih stanara (UPSS) održaće tribinu o teškom položaju radnika u Srbiji i Nišu.

Na tribini žele da ukažu na bezizlazan položaj radnika i svih koji žive od svog rada u Srbiji, kao i da radništvo polako nestaje, a stvara se nova klasa – prekarijat.

Prekarijat je neologizam nastao kombinacijom latinske  riječi precarius, što znači nesiguran i završetka -ijat iz pojma proleterijat.

Glavna karakteristika prekarnosti je nesigurnost, rad na određeno vrijeme, povremeni i privremeni rad i niska ili nikakva radna prava i socijalna zaštita.

U prekarne radnike ubrajaju se sezonski radnici, radnici na crno, slobodnjaci koji žive od honorara, ugovorni radnici, oni koji obavljaju povremene poslove preko raznih agencija, stručnjaci koji rade po projektima i slično.

Prekarijat, radništvo bez predvidljivosti ili sigurnosti utiče kako na materijalno, tako i na psihičko stanje osobe, pa u UPSS-u naglašavaju da su zbog toga česta samoubistva, samosakaćenja i štrajkovi glađu, jer se ljudi suočavaju sa životnim bezizlazom.

Društvo je inertno, nema volje da se prekarijat aktivira,  inteligencija se drži po strani, radnici se ne bune kada im zatvore fabrike. Ali, to ništa ne čudi zbog sveopšte inercije i apatije ovog društva”, objašnjava prof.dr Đokica Jovanović, jedan od osnivača UPSS i jedan od uvodničara na ovoj tribini.

Osim Jovanovića, koji je profesor sociologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu, na trbini će govoriti i Branislav Markuš iz Socijalnog foruma Zrenjanin.

Inače, naziv tribine “I radnike ubijaju, zar ne?”, inspirisan je filmom Sidnija Polaka “I konje ubijaju, zar ne”,čime su organizatori hteli da aludiraju na “ubistvo iz milosrđa”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com