U fokusu

UPOZORENJE ZA SVE GRAĐANE SRBIJE: Ako ne učinite OVO ZA TRI MESECA, platićete KAZNU 5

Bilo bi dobro da ovu građansku obavezu uradite što pre.

Svi punoletni građani Srbije koji još uvek imaju stare lične karte moraju ih lično zameniti u policijskim upravama i stanicama za nove elektronske do kraja ove godine. To znači da im je ostalo još tri i po meseca za zamenu, ali bi bilo dobro da to što pre učine, kako ne bi sačekali poslednje dane i napravili velike gužve i redove.

Zakonom o ličnoj karti propisano je da stare lične karte važe do 31.decembra 2016, a važeći Pravilnik predviđa i uzimanje biometrijskih podataka radi izdavanja takozvanih čipovanih ličnih karata. Lične karte se izrađuju s rokom važenja od deset godina, a obavezni su da ih imaju svi građani s napunjenih 16 godina.

Državljani Srbije stariji od 65 godina mogu zahtevati izdavanje lične karte bez ograničenog roka važenja na obascu koji ne sadrži čip. Prilikom podnošenja zahteva za novu ličnu kartu treba priložiti staru i dokaz o uplaćenim naknadama za obrazac lične karte i troškove izrade lične karte odnosno 928,80 dinara na račun NBS i 226 dinara na račun MUP-a Srbije.

Novim odredbama Zakona o opštem upravnom postupku, građani su oslobođeni obaveze da sami pribavljaju izvode iz matične knjige rođenih i uverenja o državljanstvu Srbije. Ipak, moraće kao i do sada, u cilju skraćivanja vremena potrebnog za izdradu lične karte, moći i sami da pribave ova dokumenta ukoliko to ne učine odmah. Naime, ukoliko žele da im MUP obezbedi ta dokumenta treba više vremena pa samim tim moraju znatno ranije započeti proceduru zamene lične karte. Ukoliko, pak, dočekaju nekoliko dana pre isteka zakonskog roka,onda moraju sami imati pripremljene izvode i uverenje o državljanstvu.

Opširnije na Srbija Danas

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com