Društvo

Kako stara i nepokretna lica mogu da izvade biometrijsku ličnu kartu?

Stari, teško bolesni ili nepokretni građani ne moraju da dolaze u policijsku stanicu da bi lično podneli zahtev za novu, biometrijsku ličnu kartu, niti da je preuzmu kada bude gotova.

Ukoliko zbog starosti ili bolesti neko nije u stanju da lično podnese zahtev, članovi porodice treba da obaveste nadležnu organizacionu jedinicu, i prilože dokaz, kako bi bilo dozvoljen postupak vanpolicijske stanice.

lk

Stare, “papirne” lične karte krajem ove godine odlaze u istoriju. Zakonom o ličnoj karti propisano je da one važe do 31. decembra 2016., a važeći Pravilnik predviđa i uzimanje biometrijskih podataka radi izdavanja takozvanih čipovanih ličnih karata.

To znači da svi punoletni građani Srbije koji još imaju stare lične karte moraju lično da ih zamene u policijskim upravama i stanicama, jer im se jedino tako, uz ostala potrebna dokumenta i potvrde o plaćenim taksama, mogu uzeti biometrijski podaci – otisci, fotografija i potpis.

Kako je među korisnicima “stare” lične karte najviše starijih građana podzakonskim aktima je regulisano da ukoliko nisu u stanju da dođu do neke od policijskih stanica, zahtev za izdavanje lične karte, umesto njih, može da podnese neko od članova porodice koji obaveštava nadležnu jedinicu da je lice sprečeno da lično podnese zahtev.

To znači da pored zahteva za izdavanje lične karte član porodice podnosi i dokaz o sprečenosti lica da lično podnese zahtev, koji dobija u vidu izveštaja od lekara koji vodi staro ili nepokretno lice.

 „Podzakonskim aktima regulisano je da je podnošenje zahteva za izdavanje biometrijskih dokumenata (lične karte, odnosno putne isprave) kao i uručenje istih, van prostorija Ministarstva unutrašnjih poslova moguće samo izuzetno iz očigledno opravdanih razloga zbog čega je takvo postupanje neophodno (bolest, boravak u posebnoj ustanovi, starost i sl). Shodno navedenom, u konkretnom slučaju je potrebno da se bliži srodnik odnosno lice koje živi u zajednici sa nepokretnim licem, ili se stara o istom, obrati organizacionoj jedinici ovog Ministarstva po mestu prebivališta nepokretnog lica, pri čemu će priložiti dokaz o opravdanosti razloga zbog koga je potrebno navedeni zahtev primiti van prostorija ovog Ministarstva. Ukoliko nadležni organ oceni da postoje opravdani razlozi, zahtev za izdavanje biometrijskih dokumenata će primiti, a po izradi iste i uručiti podnosiocu zahteva, van prostorija Ministarstva“, navedeno je na sajtu reosornog ministarstva.

Iako su građani dužni da do 31. decembra podnesu zahtev za izdavanje biometrijske lične karte, izdavanje će biti moguće i nakon isteka roka, a izdavaće se po hitnom postupku, saopštavaju iz PU Niš.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com