Društvo

Bez čekanja u redovima: Zamena zdravstvenih knjižica preko eUprave

Rok za zamenu starih zdravstvenih knjižica za nove elektronske kartice je 31. decembar 2016. godine. Pored zahteva, potrebna dokumenta su stara tj. važeća zdravstvena knjižica, lična karta i uplatnica na 400 dinara, ukoliko osiguranik nije iz grupe koja ne plaća tu sumu. Međutim, mnogi građani još nisu bili do šaltera Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Oni koji su podneli zahtev, čekaće na novu elektronsku zdrasvtvenu knjižicu oko dva meseca. Prema najavama resorne ministarke, Ane Brnabić građani neće ni morati do RFZO, jer će od 15. novembra zahtev moći da se podnese preko eUprave.

Do sada je samo jedna trećina građana Srbije podnela zahtev za zamenu stare zdravstvene knjižice.

Kako je prema Zakonu o zdravstvenom osiguranju krajnji rok 31. decembar, u ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu najavljuju da će građani uskoro moći preko eUprave da podnesu zahtev za zamenu papirnih zdravstvenih knjižica karticama zdravstvenog osiguranja.

“Od sredine novmebra preko portala eUprava će elektronski moći da se prijave za zamenu zdravstvenih knjižica za nove kartice. Apelujemo na građane da nema potrebe da čekaju u redovima i prave gužve na šalterima, da ćemo ovo obezbediti kao novu elektronsku uslugu”, naglasila je ministarka države uprave i lokalne samouprave, Ana Brnabić.

Niko neće ostati bez zdravstvene usluge posle 1. januara, ako ne zameni zdravstvenu ispravu, odnosno da će stare zdravstvene knjižice važiti do datuma do kojeg su overene.

Nove elektronske zdravstvene kartice se sada mogu dobiti na 180 lokacija RFZO u Srbiji, a pored zahteva potrebna su stara dokumenta, odnosno važeća zdravstvena knjižica, lična karta i uplatnica na 400 dinara, ukoliko osiguranik nije iz grupe (socijalno ugrožene kateogorije stanovništva) koja ne plaća tu sumu.

elektronske knjizice

Na portalu e Uprave postupak je isti, samo se sve radi preko interneta.

Naime, nakon što se korisnik uloguje ili otvori svoj nalog, odlazi na uslugu RFZO Podnošenje zahteva za karticu zdravstvenog osiguranja.

Zdravstvene ustanove u Srbiji dobile oko 8.000 čitača za nove elektronske knjižice. Promene ličnih podataka o osiguraniku obavljaće se učitavanjem novih podataka na čip kartice, bez promene same isprave, odnosno dosadašnjeg izdavanja nove zdravstvene knjižice.

Na matičnoj filijali RFZO popunjava se elektronski obrazac za izdavanje knjižice, nakon čega korisnik dobija uplatinicu od 400 dinara za plaćanje takse.
Uplatnica sadrži jedinstveni poziv na broj koji je neophodno navesti prilikom plaćanja takse.

Uplatnica sa žiro računom za osiguranike filijale RFZO u Nišu bi trebalo da bude popunjena ovako:

Nalog za uplatu

Na novim elektronskim knjižicama nema svih podataka pacijenta kao na starim, ali ulaskom na elektronski karton na osnovu datuma rođenja, ličnog broja, broja zdravstvene knjižice i imena i prezimena pacijenta, medicinska sestra vidi ostale potrebne podatke.

U ovom trenutku ona može biti plaćena putem e-bankinga, m-bankinga ili odlaskom na šalter pošte ili banke. Kada informacija o izvršenoj uplati stigne u RFZO počinje se sa izradom kartice zdravstvenog osiguranja. Korisnik dobija obaveštenje putem SMS-a kada može podići dokument u svojoj filijali RFZO.

Iz RFZO poručuju da će gde god bude potrebe radno vreme zbog zamene knjižica biti produženo i dodaju da se one prave u Zavodu za izradu novčanica, a mesečno je moguće maksimalno izraditi 350.000 kartica.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com