Društvo

Prevencija vršnjačkog nasilja daje rezultate

Vršnjačko nasilje u Srbiji je najvećim delom zastupljeno u društvu, a manje u školama. Učenici i školski psiholozi se u školama najčešće susreću sa verbalnim nasiljem u vidu omalovažavanja, vređanja, psihološkog i emocionalnog nasilja, a odmah nakon toga i fizičko nasilje, rečeno je na okruglom stolu u Nišavskom upravnom okrugu, povodom završetka projekta „Prevencija vršnjačkog nasilja“ u niškim osnovnim i srednjim školama. Cilj ovog projekta, da se u rešavanje vršnjaškog nasilja uključi šira društvena zajednica odnosno roditelji, škole i institucije, je postignut.

Nasilje, pa i ono vršnjačko, postaje sve veći društveni problem, slažu se učesnici projekta „Prevencija vršnjačko nasilja u školama“. Kako su istakli na okruglom stolu u Nišavskom upravnom okrugu, potrebno je da se u rešavanje vršnjačkog nasilja osim škola uključe i roditelji i druge institucije.

77„Učenici osnovnih i srednjih škola su tokom projekta organizacije „Prijatelji dece Grada Niša“ organizovali radionice sa svojim vršnjacima iz škole, koje su pratili nastavnici sa ciljem da se saznaju načini načini prevencije nasilja u školama, a sami učenici su davali predloge“, kaže pedagog Biserka Svetozarević.

I pored postojanja različitih preventivnih programa i dežuranja školskih policajaca, sve češći incidenti u kojima učestvuju i osnovci i srednjoškolci, ukazuje da je situacija više nego alarmantna. Ipak, projektom je smanjeno vršnjaško nasilje u tehničkoj školi „Milutin Milanković“.

1„Zahvaljujući preventivnim radionicama u našoj školi je za 25% smanjeno vršnjačko nasilje. Imamo Akcioni plan i klub medijatora gde učenici obučavaju jedni druge i pomažu deci koja trpe nasilje. Svaki profesor u našoj školi je učestvovao u preventivnoj radionici, a učenici koji su prošli obuku vršnjačke edukacije davali su predloge da se pored ovih aktivnosti uvede i video nadzor, jer naša istraživanja pokazuju 27% njih ne veruje institucijama da mogu da im pomognu u rešavanje problema. Ovo ukazuje da je deci potrebno poverenje na relaciji razredni starešina – učenik – psiholog““, rekla je pisholog Prve tehničke škole, Slavica Krstić.

U toku prošle školske godine policija je na području Nišavskog okruga zbog vršnjačkog nasilja u srednjim školama intervenisala 80 puta, a u osnovnim školama 300 puta.

Da bi se prepoznali znaci zlostavljanja, potrebno je pre svega razvijati odnos poverenja s detetom kako bi ono znalo da može reći kada se nešto događa. Promene u ponašanju, izbegavanje odlaska u školu, povlačenje u sebe i smanjeno samopoštovanje mogu biti neki od znakova da dete trpe vršnjačko nasilje. Kad roditelji ili nastavnici primete bilo kakvu promenu, važno je da je ne ignorišu. Vrlo verovatno je da dete neće hteti odmah o tome da razgovara, zbog čega je važno da i roditelji i nastavnici znaju kako da se ponašaju u takvim situacijama.

2„Osnovni zadatak svih škola je liderstvo škole u zajednici u sistemu obrazovanja zaštite od nasilja. Ja dolazim iz OŠ „Stefan Nemanja“ u kojoj se već odavno radi na prevenciji vršnjačkog nasilja, ali sada su uključeni i roditelji. Sprovedene su radionice u kojima su učestvovali roditelji, nastavnici i učenici, jer je potrebno uključiti celu zajednicu u rešavanje vršnjačkog nasilja u školama“, kaže Marina Cvetković iz OŠ „Stefan Nemanja“.

Ukoliko vršnjaci deteta koje trpi nasilje ne uspevaju da pomognu, kao ni nastavnici u saradnji sa roditeljjima obavezno je konsultovati stručnjake kako ne bi došlo do većih posledica, istaknuto je na okruglom stolu stručnjaka.

4„Svi imamo zadatak da zaustavimo taj proces nasilja. Danas se učenici žale i na nasilje od strane nastavnika, a pojedini nastavnici od strane učenika, što ukazuje da je neophodno da se u rešavanje nasilja u školama uključi cela društvena zajednica“, kaže načelnik nišavskog upravnog okruga, Aleksandar Cvetković.

Ne treba zaboraviti ni na to da pomoć treba pružiti i deci koja su zlostavljači. Pozitivni roditeljski modeli i školsko okruženje, uz podršku nastavika i saradnje škole i roditelja ključni su u razvoju socijalnih veštitna deteta što doprinosi smanjenju nasilja, zaključeno je na okruglom stolu o prevenciji vršnjačkog nasilja u niškim školama.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com