Društvo

(VIDEO) “VOLITE SEBE” – Dovoljan je jedan dan godišnje da odvojite za preventivni pregled

Tribina “Volite sebe”, posvećena prevenciji ženskog zdravlja, održana je u prostorijama Opštine Crveni Krst.

Na ovoj važnoj tribini, stručnjaci iz oblasti ginekologije i medicine rada delili su svoje znanje i iskustvo s damama koje su bile zainteresovane za očuvanje ženskog zdravlja.

Ne zaboravimo: znanje je moć, a prevencija je ključ zdravlja

Lekari Zavoda za zaštitu zdravlja radnika govorili su o prevenciji karcinoma dojke, kao i holističkom pristupu lečenju koji podrazumeva sagledavanje zdravlja osobe kroz sve aspekte života i promoviše sveobuhvatan pristup brizi o zdravlju i prevenciji problema pre nego što se oni pojave, piše TV Zona Plus.

Organizator Tribine je Udruženje žena obolelih od karcinoma “Budite uz nas!”.

Bolje sprečiti, nego lečiti! To je glavna poruka koju Udruženje žena obolelih od raka dojke, štitne železde i ginekoloških carcinoma, “Budite uz nas” šalje sa tribine koju organizuje u saradnji sa Zavodom za zaštitu zdravlja radnika.

“Dovoljan je jedan dan godišnje odvojiti da se uradi taj preventivni pregled, a samopregled i češće. Treba da nam to postane rutina, da tako uzmemo stvari u svoje ruke. Žena je stub porodice i po ličnom, a i po iskustvu žena naših članica, znam da kad se žena razboli, ne pati samo ona i ne prolazi samo ona korz sve te muke, već i čitava porodica”, kaže Ivana Tomićevič iz Udruženja “Budite uz nas”.

Žene okupljene u ovom Udruženju poručuju da žele da preokrenu crne statističke brojke, preventivnim godišnjim pregledima koji bolest mogu da otkriju u ranoj fazi. Logističku podršku pruža Opština Crveni Krst gde je i održana tribina, a koja je i podržala projekte Udruženja.

Smatram da tako utičemo na širi krug žena da više vode raćuna o svom zdravlju i tako promoviđemo preventivu, kaže Jelena Madić, članica Veća Opštine Crveni Krst.

U Udruženju kažu da im je sada fokus na žene na selu.

“Želimo da im objasnimo da to nije teško i da ne misle da to treba posebno zakazivati, pa čekati. Sve je više pokretnih mamografa, sada se svuda rade preventivni pregledi, dovoljno je da odu do Doma zdravlja i da završe to za jedan dan”, kaže Ivana Tomićević.

Ovo je treća tribina posvećena prevenciji ženskog zdravlja ovog udruženja u NIšu, a još jedna je održana u Vladičinom Hanu. Udruženje “Budite uz nas” deluje na prostoru jugoistočne Srbije od novembra 2022. godine i do sada im se priklljučilo stoinak obolelih žena.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by buditeUZnas (@buditeuznas)

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com