Kultura

POČINJE: IX Međunarodni studentski festival folklora

Defileom kroz Obrenovićevu ulicu i nastupom ansambala na amfiteatru na keju, u subotu, 16. jula počinje 9. Međunarodni studentski festival folkora koji će trajati do 21. jula. Ove godine očekuje se oko tri stotine učesnika, a najveću atrakciju predstavlja gostovanje folklornog ansambla iz Kostarike koji je prvi put u Srbiji.

Po rečima direktora SKC-a Miše Jovića, tradicionalnog organizatora manifestacije, osim folklornog ansambla iz Kostarike, Nišlijama će se predstaviti i ansambli iz Slovenije, Mađarske, Rumunije, Bugarske i Srbije.

“Iz Srbije imaćemo goste sa Kosova i Metohije iz Prilužja dolazi KUD “Abrašević”, ansamble iz Knjaževca, Bele Palanke i Vladičinog Hana, koji će biti i domaćini našim gostima iz inostranstva, jer su i ovim gradovima zakazani nastupi, što znači da je festival i regionalni. Naravno, ljubitelji folkora moći će da vide i niški folklorni ansambl “Oro”.

Učešće na festivalu je u poslednjem trenutku otkazao folklorni ansambl iz Izraela zbog finansijskih problema, a ansambl iz Kostarike se već nalazi u Srbiji i trenutno je u Majdanpeku.

Oni će svakako biti atrakcija jer su nam nepoznati, a dobili smo dobili informaciju da su odlični. Pre Majdanpeka nastupali su u Vršcu i Temišvaru u Rumuniji,“ rekao je Niškim Vestima direktor SKC-a.

9. Međunarodni studentski festival folkora počeće u subotu 16. jula u 19 sati defileom učesnika kroz Obrenovićevu ulicu, a nastaviće se koncertom na amfiteatru na keju koji počinje sat i po kasnije.

Festival se završava 20. jula zajedničkim nastupom ansambala na Letnjoj pozornici od 20 sati i 30 minuta, cena ulaznice je 200 dinara, a obezbedili smo i direktan televizijski prenos koji će raditi Belami televizija,” najavio je direktor SKC-a, Miša Jović.

SKC

Festival folklora, jedinstvena je prilika za druženje i umrežavanje među mladima, povezivanje gradova, Univerziteta i afirmaciju kulture i tradicije kroz festivalske nastupe.
Sam festival je od prve godine prerastao u tradicionalnu manifestaciju, koja je reprezent Grada Niša, a najveće priznanje kvalitetu festivala jeste ulazak u CIOFF, svetsku organizaciju koja okuplja organizatore najboljih festivala u svetu.

SKC Niš i Ansambl ORO su i tačka kontakta regionalne mreže organizatora festivala folklora i kroz saradnju u nacionalnoj mreži CIOFF-a i sa festivalima iz Bugarske, Rumunije, Makedonije i od skoro i Crne Gore, trudi se da organizaciju i kvalitet ovakvih dešavanja podigne na veći nivo, poveže i osnaži i manje ansamble i organizacije i učini razmenu i saradnju u okviru folklora i mobilnost mladih, još pristupačnijom svima.

Učesnici 1. Bugarska ( Ruse )
2. Kostarika ( San Hoze )
3. Mađarska( Đula )
4. Rumunija ( Temišvar )
5. Slovenija ( Dragatuš )

Domaći učesnici :
Anasmbl ORO Studentskog kulturnog centra Niš,
Folklorni ansambl „Remisijana” Doma kulture Bela Palanka
Škola folklora “Kolo” Doma kulture Knjaževac,
KUD „ Branislav Nušić „ Vladičin Han,
KUD “Abrašević”- Prilužje – Srbija

PROGRAM NASTUPA:

Subota , 16. jul

19,00 sati – DEFILE

20,30 sati – SVEČANO OTVARANjE FESTIVALA
Amfiteatar na Keju Nišave

Nedelja, 17. jul

20,30 sati – KONCERT U VLADIČINOM HANU
Sportski centar
Bugarska, Mađarska, Srbija

20,30 sati – KONCERT U BELOJ PALANCI
Letnja pozornica na Vrelu
Kostarika, Slovenija, Rumunija

Ponedeljak, 18. jul

20,30 sati – KONCERT U VLADIČINOM HANU
Sportski centar
Kostarika, Slovenija, Rumunija

20,30 sati – KONCERT U BELOJ PALANCI
Letnja pozornica na Vrelu
Bugarska, Mađarska, Srbija

Utorak, 19. jul

20,30 sati – KONCERT U KNjAŽEVCU
Dom kulture Knjaževac
Bugarska, Kostarika, Mađarska, Rumunija, Slovenija, Srbija

Sreda, 20. jul

19,00 sati – DEFILE

20,30 sati – SVEČANO ZATVARANjE FESTIVALA –ZAVRŠNI KONCERT
Letnja pozornica u Tvrđavi

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com