Društvo

ZIMNICA ZA STUDENTE NA TRADICIONALAN NAČIN – Ove godine 25 tona turšije

Zaposleni u Studentskom centru u Nišu ovih dana imaju pune ruke posla ili preciznije pune ruke povrća. Studentski centar u Nišu je jedini u Srbiji u kome se zimnica priprema na tradicionalan način, a sve zarad, kako kažu, zdravije ishrane studenata. Oni će u naredne dve nedelje pripremiti 25 tona zimnice za niške akademce koji se hrane u studentskim menzama. Počelo se sa turšijom, a nastavlja se sa kornišonima i ostalim zimskim ‘’poslasticama’’ kojima će se studenti sladiti u zimskim mesecima.

 

 

‘’Za naše studente  pripremamo 8 vrsta zimnice, od turšije do kornišona, kupusa,  šargarepe, karfiola, zelenog paradajza i feferona. Pripreme uvek počinju oko 15. septembra i traju do kraja meseca’’, kaže Slobodan Ranđelović, pomoćnik direktora Centra za ishranu.

Do ovih godina zimnica se pripremala u impozantnim količinama pa se kuhinja Studentskog centra pretvarala u malu fabriku za preradu povrća. Pakovalo se u podrumima centra i do 40 tona zimnice. Ove godine je korona učinila svoje, a zbog toga što još nije precizirano da li će studenti biti u Nišu ili će se nastava odvijati onlajn, količine su nešto manje. I opravdano, jer je rentabilnost i ušteda u Studentskom centru isto tako važna kao i zdrava hrana za studente.

Foto: V. P.

 ‘’Ove godine ćemo spremiti 25 tona zbog  male neizvesnosti oko kovida’’- potvrđuje Ranđelović. ‘’Do kraja septembra  pripremimo sve, a 15. novembra zimnica odlazi na analizu koja se radi u Institutu za javno zdravlje Niš. Nakon rezultata koje dobijemo, a koji su do sada uvek bili pozitivni,  počinje služenje zimnice studentima. Inače, studenti počinju da dobiju salate od zimnice oko 1. decembra  i to traje do 1. marta’’.

Ranđelović dodaje da je kvalitet povrća koje se koristi za zamnicu strogo kontrolisan i po svim standardima je.

‘’Pre pripremne zimnice radi se analiza povrća i svih sirovina  koje se dodaju. Moram da napomenem važnu stvar, a to je da u pripremi zimnice ne korsitimo konzervanse tako da je hrana koju nudimo studentima bezbedna što je za nas najvažnije’’-  dodaje Ranđelović.

Najviše se za zimu ostavlja kiseo kupus koji se služi kao salata, ali se  od tog istog kupusa  prave i sarme tokom zimskih meseci. Inače, studenti vole da jedu turšiju, tako da nam na kraju zime ne ostane ni kilogram od pripremljene količine, kažu u Studentskom centru.

Foto: V. P.

Za studente je najvažniji ukus pripremljene zimnice, a nakon podatka da ne ostane ni kilogram, zadovoljni su. Za Studentski centar je važna i ušteda novca koja se dobija pripremom zimnice na tradicionalan način. Zimnica je uskladištena u najveći špajz u Nišu koji se prostori ne 400 kvadrata. Receptura za pripremu zimnice  je identična onoj koju koriste bake studenata i ljuborno se čuva.

 ‘’Studentski centar u Nišu ima i svoju mesaru, pekaru i svoju poslastičaru.Studentima su svakog dana ponuđeno pet do šest vrsta jela i nekoliko vrsta salata koje se služe po principu švedskog stola’’- dodaje Ranđelović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com