Obrazovanje

MERE ZAŠTITE OD VIRUSA KORONA U NIŠKOM STUDENTSKOM DOMU – Bez okupljanja i poseta studentima

Na većini fakulteta Univerziteta u Nišu su počeli ispiti, a to znači  i povratak studenata u studentski dom u Nišu koji ima četiri paviljona i blizu 938 mesta. Prema rečima direktora Studentskog centra mr Radeta Rajkovića za sada su kapaciteti paviljona popunjeni 80 odsto, a u toku je i konkurs za stanare u novoj akademskoj godini.

 

 

‚‚Sve sobe u paviljonima spremne su za prijem starih-novih stanara. Kako bi se sprečilo širenje virusa korona, u skladu sa preporukama, dezinfikovan je kompletan prostor, na ulazu su postavljene dezobarijere, sredstva za dezinfekciju ruku, zaposleni nose maske”- kaže direktor Rajković. ‚‚Ni jednog trenutka disciplina nije pala ispod dozvoljenoh nivoa, svi studenti imaju zaštitna sredstva, počev od maski, rukavica i  dezinfekcionih sredstava.”

Na svim vidnim mestima istaknuta su uputstva i preporuke za studente – da se izbegavaju bliski kontakti, održava distanca od dva metra, da dezinfikuju životni i radni prostor, kako pravilno da nose masku, da se zdravo hrane.

‚‚Svakom studentu koji ulazi u dom meri se temperatura. Do daljeg su zabranjene posete studentima i bilo kakvo  okupljanje što studenti, to moram da kažem, poštuju. To se i pokazalo u prvom talasu, i u prvom i drugom piku, jer smo  imali samo dva studenta koji su bili kovid pozitivni, a 28 je bilo u izolaciji. Prekinuli smo taj lanac i nije bilo lokalne transmisije ove opake bolesti”- kaže Rajković.

Studentski centar u Nišu tesno sarađuje u ovom trenutku i sa Studentskom poliklinikom čiji lekari redovno kontrolišu zdravlje studenata.

Rade Rajković; Foto: V. P.

‚‚Dobar tim ljudi na prati situaciju u srudentskom domu iz trenutka u trenutak i zajedno sa  Studentskom poliklinikom  brinemo o zdravlju studenata. Jedna smo  od retkih ustanova u Srbiji koja je sada, kada su se studenti vratili u septembru, radila svim visokoškolcima iz doma serološke testove i krvnu sliku. I provera krvne slike mnogim studentima znači puno jer mnogi od njih godinama nisu radili tu proveru, pa je ovo neka vrsta provere njihovog opšteg zdravlja. Ujedno je serološki test  neka vrsta kontrole pre ulaska u studentski dom. Odličnu  komunikaciju imamo i sa Institutom za javno zdravlje. U ovom trenutku imali smo tri studenta koji su  bili sa povišenom telesnom temeperturom što smo ptkrili prilikom njihovog ulaska u studentski dom. Testirani su , dva studenta su negarivna  a za trećeg rezultate očekujemo u toku dana, ali se nadam da je i on negativan.”

Ista pravila ponašanja  važe i kada se radi o linijskim restoranima gde se studenti hrane.

‚‚Restoranski blokovi su uređeni tako da se na četiri kvadrata nalazi jedan student, jedan  student je za jednim stolom. Svi radnici koji rade u restoranima nose zaštitnu opremu, a pored maski i rukavica nose i vizire, kao i zaštitne mantile”- objašnjava Rajković.

On dodaje da je Studentski centar u potpunosti spreman za studente, ima dovoljno i dezinfekcionih i zaštitnih sredstava i apsolutno u svakom trenutku može da odgovori svim zahtevima koje postavi Vlada Srbije i Krizni štab.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com