Obrazovanje

Za smeštaj u studentskom domu više kandidata nego mesta

Konkurs za sobe u paviljonima Studentskog doma Studentskog centra Niš je završen, prošao je i rok za žalbe i novi stanari su dobili ključeve svojih soba, kaže Rade Rajković, direktor Studentskog centra.

Naglašava da je i ove godine bilo više kandidata na konkursu od broja raspoloživih mesta, pa se za jedno od 948 mesta javilo 1042 kandidata, uključujući brucoše i studente strarijih godina na fakultetima Univerziteta u Nišu.

“Od ukupnog broja mesta u četiri paviljona 10 mesta je ostavljeno za studente iz međunarodne saradnje i programe u okviru ove saradnje”, kaže Rajković.

Kao i svih prethodnih godina ključeve studentskih soba u domu dobili su najbolji niški akademci, oni koji u svojim indeksima imaju sve same desetke i devetke jer je uspeh na studijama najvažniji kriterijum za useljenje u dom. Osim toga, studenti koji dolaze iz drugih gradova na studije u Nišu jevtinije prolaze sa plaćenjem doma nego stanova kod privatnih stanodavaca koji stanarinu naplaćuju i tri do četiri puta više, a od prošle godine iznajmljivanje stanova je znatno poskupelo.

Rade Rajković, direktor Studentskog centra; Foto: V.P.

“Studenti za sobe prve kategorije koje se nalaze u paviljonima kod Tehničkih fakulteta i kod Medicinskog mesečno plaćaju 1860, a za sobe druge kategorija u paviljonu kod Pravnog i Ekonomskog fakulteta stanarina je 1430 dinara. Cene smeštaja u studentskom domu nisu menjane od 2013.godine, iste su na celoj teritoriji Srbije i određuje ih Ministarstvo prosvete”, objašnajva Rajković.

Uslovi u paviljonima su više nego povoljni za život studenata. Svi paviljoni su renovirani, sobe su opremljene novim nameštajem, studenti imaju 24 časa toplu vodu, a 24 sata im je na raspolaganju i besplatni internet.
Stanari studenskog centra se po pravili hrane u studentskim restoranima, popularnim menzama, a cena ishrane na mesečnom nivou je 5.130 dinara.

“Hrana se priprema u centralnoj kuhinji po svim standardima. Akademcima je su na raspolaganju nekoliko jela, a salate se služe po sistemu švedskog stola. Posebno se vodi računa o tome da na meniu budu i posna jela zbog studenata koji poste ili ne jedu meso, ali smo otišli i korak dalje. Na displeju koji se nalazi na početku linije gde se deli hrana navedeni su sve karakteristike sastojaka jela koja su tog dana po rasporedu, a sastoci koji izazivaju alergije su jasno označeni žutom bojom. Na taj način štitimo studente koji su alergične na nešto”, ističe Rajković.

Svi stanari studentskog doma u Nišu pridržavaju se propisanih mera. Na ulazu i izlazu iz domova meri im se temperature, prolaze dezobarijeru, dezinfikuju ruke i stvari koje unose, posete su zabranjene. Prostorije u paviljonima se dezinfikuju četiri do šest puta dnevno.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com