Magazin

Vernici danas slave carigradskog PATRIJARHA koji je ubijen, jer ga je NAROD PREVIŠE POŠTOVAO!

Pogubljen je zato što ga je narod previše poštovao, pa je car mislio da spremaju pobunu

Pravoslavna crkva i vernici danas slave svetog Nikifora Ispovednika, patrijarha carigradskog.

Njegov otac Teodor bio je visoki činovnik na carskom dvoru, bogat i blagočestiv. Nakon očeve smrti i Nikifor je službovao nekoliko godina u dvoru u istom zvanju kao i otac njegov. Videvši svu svetsku sujetu dok je službovao u dvoru, on se udaljio od obale Bosfora i tamo sagradio manastir.

Manastir mu se ubrzo napunio monasima, a on je upravljao manastirom ne želeći da primi monaštvo pod izgovorom da je nedostojan, mada je u svemu služio kao uzor svima. Po volji cara i patrijarha učestvovao je pre toga na VII vaseljenskom saboru kao mirjanin i koristio je mnogo Saboru svojim izvrsnim poznavanjem Svetoga pisma.

Kada je umro patrijarh Tarasije, nasuprot svojoj volji Nikifor je izabran za patrijarha carigradskog. Odmah po izboru primio je monaški čin i sve ostale činove redom, a 806. godine je ustoličen u Svetoj Sofiji kao patrijarh. To se dešavalo za vreme cara Nikifora, koji je ubrzo posle toga krenuo u rat na Bugare i poginuo. Njegov sin Stavrikije vladao je samo dva meseca, pa umro. Posle njega na presto je došao dobri car Mihail, prozvani Rankaba, ali je vladao samo dve godine, dok ga Lav Jermenin nije oborio i prognao.

Kad je Lav postao car, patrijarh mu je poslao knjigu o Pravoslavnom veroispovedanju da potpiše (po običaju svih vizantijskih careva, što se smatralo zakletvom da će se držati i braniti prava vera). Car je nije potpisao i odložio je to do nakon krunisanja. Kad je bio krunisan, on je opet odbio da potpiše i objavio da je jeretik ikonoborac. Patrijarh je pokušao da ga posavetuje da se vrati pravoj veri, ali uzalud.

Opširnije na Telegraf.rs

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitaj i :
Close
Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com