Društvo

29. februar, prestupna godina i narodna verovanja

Prestupna je godina koja ima 366 dana, dan više od ostalih godina, a čiji mesec februar ima 29 dana.

Sve to se dešava zbog usklađivanja kalendara sa astronomskom godinom. Godina koja je nedavno počela je upravo takva, prestupna.

Jedna Sunčeva godina traje otprilike 365 dana, pet sati, 48 minuta i 46 sekundi. Ovih dodatnih nešto više od pet sati upravo su razlog za to što postoje prestupne godine i 29. februar.

Prestupne godina su ustanovljenje kako bi nam pomogle u prilagođavanju gregorijanskog kalendara solarnom kalendaru i kako bi osigurale na vreme proslavu solarnih događaja poput prolećne ili jesenje ravnodnevice svake godine. Međutim, čak ni dodatni dan u februaru svake četvrte godine ne može osigurati potpuno tačno usklađenje zbog čega se naučnici katkad pozivaju na „prestupnu sekundu“.

Verovatnoća da se neko rodi baš 29. februara je jedan prema 1.000 i u svetu trenutno živi oko četiri milona ljudi rođenih na ovaj dan.

Za svaku prestupnu godinu vezuju se razna sujeverja, pa tako na primer Balkanci smatraju da se prestupne godine ne valja venčavati. Oni kažu da ti brakovi ne opstaju dugo.

Ukoliko ipak dođe do venčanja, poželjno je da devojka zaprosi momka a ako on odbije mora da joj pokloni poljubac i par svilenih rukavica.

Ako se bavite voćarstvom, i vi treba da obratite pažnju. Veruje se da voće koje se posadi prestupne godine rađa svake druge, pa čak i svake četvrte.

Međutim, ukoliko baš morate ove godine da sadite voće, veće plodove ćete ubrati ako ga zasadite na proleće nego na jesen.

Zanimljivo je i da decu koja se rode 29. februara nazivaju “prestupna deca”, i oni rođendan slave svake četvrte godine.

U Irskoj je propisano zakonom da decu koja se rode prestupne godine nagrade sa 100 funti.

Da li vi poznajete nekog ko je rođen 29. februara?

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com