Društvo

Otkaz za 13 radnika Instituta “Niška Banja”

Odlukom o višku zaposlenih 13 radnika Instituta za lečene i rehabilitaciju „Niška banja“ biće otpušteno 10. maja zbog racionalizacije. Reč je o 5 sobarica, 2 zaposlena u perionici, vodoinstalateru, bibliotekaru, 2 banjara-aplicera, pomoćnom recepcioneru i pogonskom električaru. U Sindikatu Instituta tvrde da nisu ispoštovani kriterijumi za otpuštanje i da se direktorka Marina Deljanin Ilić na ovaj način obračunava sa „nepoželjnim radnicima“.

U obrazloženju direktorke Instituta stoji da su u utvrđivanju viška zaposlenih poštovani kriterijumi koje je preporučilo Ministarstvo zdravlja, i da je otpuštanje u skladu sa Odlukom o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru. Međutim, u Sindikatu tvrde da je direktorka počela sistematizaciju pre nego što su uopšte pristigli dogovoreni kriterijumi. Kako kaže predsednik sindikata Predrag Miladinović otkaze su dobili ljudi koji nisu ni blizu penzije, dok su radnici sa mnogo dužim stažom ostali na Institutu.

„Na poslu je ostala šefica pravne službe koja je mnogo starija. Ona ima 6. stepen, a neposredni je rukovodilac službe u kojoj rade 2 pravnika sa 7. stepenom stručne spreme. Više njih ispunjava uslove za penziju, a otpuštena je žena iz vešernice koja ima četrdesetak godina“, dodaje Miladinović.

    13081887 1724425517800262 1324324832 n

Iako direktorka u obrazloženju navodi i da su poštovani kriterijumi za uvtrđivanje viška zaposlenih nemedicinskih radnika koji su dodgovoreni sa reprezentativnim sindikatima, u sindikatu Instituta „Niška banja“ tvrde da oni nisu ni bili uključeni u takve dogovore.

„O kriterijimima za otpuštanje konsultovali su Sindikat lekara i farmaceuta, kao i Sindikat medicinskih sestara i tehničara, a otpušteni su nemedicinski radnici. Niko nije konsultovao nas i mi se ne slažemo sa ovim otpuštanjima. Prošlog ponedeljka smo imali jednočasovni štrajk upozorenja, a sada ćemo da alarmiramo i Ministarstvo zdravlja“ kaže predsednik sindikata Predrag Miladinović.

U odluci direktorke Deljanin Ilić stoji i da je dvoje radnika dobrovoljno otišlo sa posla, kao i da je troje čije se radno mesto ukida premešteno na druge pozicije, za koje su imali odgovarajuću stručnu spremu. Radnici koji su višak dobijaju otpremninu u visini zbira trećine zarade za svaku navršenu godinu rada na Institutu.

Predsednik sindikata tvrdi da je direktorka iskoristila situaciju da se obračuna sa zaposlenima koji joj ne odgovaraju, tako što je njega i još petoro članova sindikata prebacila na niže radne pozicije. Kako kaže, Sindikat broji 238 članova. Zbog ove situacije, kao i zbog toga što je državni revizor utvrdio da je 2014. u mandatu Deljanin Ilić nenamenski trošen novac, u Sindikatu traže njenu ostavku.

Marina Deljanin Ilic„Ima puno toga zbog čega smatramo da ona treba da podnese ostavku na mesto direkora Instituta i nastavićemo da se borimo za to“, dodaje Miladinović.

Marina Deljanin Ilić je na čelu Instituta „Niška banja“ od marta 2013. godne da kada je postavljena za vršioca dužnosti direktora. Vlada Srbije ju je u oktobru iste godine imenovala za direktorku ove zdravstvene ustanove.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com