Ekonomija

Uskoro pregovori o povećanju plata zaposlenih u lokalnoj vlasti

Predsednik Sindikata uprave Srbije Slađan Bobić najavio je danas u Nišu da će taj sindikat uskoro započeti pregovore sa Vladom Srbije o izmeni ili donošenju nove Uredbe o koficijentima, kako bi izdejstvovali veće plate zaposlenih u organima lokalnih vlasti.

Bobić je rekao da sada zaposleni svim lokalnim samoupravama u Srbiji imaju zarade niže od republičkog proseka.

“Imamo uvećanje zarada od 10 odsto od 1. januara ove godine, ali naš zahtev bio je da uvećanje bude 25 odsto. I sa tim povećanjem zarade bi bile male, ali bi bile prikladnije za ovo vreme, uzimajući u obzir rast cena i potrošačku korpru”, izjavio je Bobić na sastanku predstavnika Sindikata uprave sa područja Nišavskog, Pirotskog Pčinjskog i Jablaničkog okruga.

On je kazao da poseban problem predstavljaju velike u razlike u platama zaposlenih sa istim zvanjima u Beogradu i ostalim gradovima i opštinama.

“Uredba koja je na snazi ima definisane koficijente za lokalne samouprave, za gradove i grad Beograd. Mi kao sindikat apsolutno ne podržavamo tako nešto. Nadam se da ćemo se kroz pregove koji će uskoro započeti izboriti da svi zaposleni sa istim zvanima imaju iste koficijente i osnovicu”, kazao je Bobić.

Naveo je da je prošle godine je u lokalnim samupravama bilo skoro 40 odsto zaposlenih koji su primali minimalac, a za pojedina zvanja i niže od minimalca, ali im je država dotirala do minimalne zarade. Prema njegovim rečima, potpisivanjem posebnog kolektivnog ugovora zaposleni u organima lokalnih vlasti u 2023. godini su izdejstvovali da od 1. januara ove godine dobijaju veće jubilarne nagrade, tako da će im biti isplaćivane ne u neto iznosu već u bruto iznosu.

Predsednik sindikalne organizacije Skupštine grada Niša Petar Mićović rekao je da su najveći problem zaposlenih u toj instituciji zarade koje se kreću od 30.000 do 88.000 dinara, s tim što država koriguje najniže zarade do minimalca. Mićović je rekao da oko 20 odsto zaposlenih u Gradskim upravama prima minimalnu zaradu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Нишке општине нису јединице локалне самоуправе и треба их укинути. То је политички плен, који је Граду непотребан и много кошта.

  2. Плате запослених у општинским управама су “узми или остави”.
    Рећи ћу само као пример да су плате средњешколаца на КиМ, које су увећане 50%, ниже од загарантоване зараде.
    Јадно, а као ето, на КиМ запослени имају 150%…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com