Društvo

Sindikalci pozvali radnike „Jure“ da formiraju sindikat, nemaju ga već osam godina – Čeka se reakcija?

Predstavnici Samostalnog sindikata metalaca Srbije pozvali su zaposlene u pogonu „Jure“ u Nišu da formiraju sindikat i bore se za svoja radnička prava.

Predstavnici sidnikata delili su pristupnice i flajere radnicima i podsetili da u niškom pogonu „Jure“ nema ni jednog sindikata već osam godina. Predrag Stojanović, radnik „Jure“ u pogonu u Leskovcu i poverenik Samostalnog sindikata metalaca Srbije u tom pogonu, rekao je da su njegove kolege u Nišu ranije imale sindikat ali je poverenik dobio otkaz i nakon toga je sindikat utihnuo.

„Povernik je, nakon što je dobio otkaz, tužio fabriku i suđenje je trajalo više godina. Na kraju je dobio spor, ali nije želeo da se vrati. Međutim, strani investitori su pronašli način da uguše sindikalne aktivnosti. Daju otkaz povereniku ili predsedniku sindikata, a radnici se onda iščlane iz sindikalne organizacije i tako uguše sindikat“, kazao je Stojanović.

Prema njegovim rečima, mnogo je razloga da se radnici niškog pogona „Jure“ sindikalno organizuju.

„Ovde smo da ih ohrabrimo jer rade za minimalac i bonuse koje im poslodavac ukida kada naprave grešku ili ne dođu u subotu na posao. Radi se preko leta u pregrejanim halama, bez mogućnosti da se godišnji odmor koristi po potrebi. Poslodavac čeka 30. jun i onda deo odmora isplati, a dao prenese za narednu godinu. Porodilje rade bez ugovora za stalno po pet, šest godina. Radi se i sedam dana u nedelji, uz obrazloženje da radnici potpisuju izjave da hoće da rade svih sedam dana u nedelji, što je protivzakonito“, istakao je Stojanović.

On je kazao da su problemi brojni, ali da inspekcije ne rade svoj posao.

„Da ja pređem ulicu na semaforu kada je crveno svetlo kaznili bi me, ali poslodavce niko ne kažnjava. Žalili smo se više puta inspekciji rada i drugim inspekcijama, ali se ništa ne menja. Mi smo porobljeni radnici“, rekao je Stojanović.

Predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije Zoran Marković je na konferenciji za medije ispred ulaza u pogon „Jure“ rekao da je bitno da se što više radnika „Jure“ učlani u sindikat kako bi mogli da potpišu kolektivni ugovor sa poslodavcem i bore se za svoja prava.

„Kolektivni ugovor može da potpiše samo reprezentativni sindikat, a to znači da „Jura“ mora da ima 1.400 ili 1.500 radnika u sindikatu, zato što je ukupan broj radnika u pogonima u Rači, Leskovcu i u Nišu između 9.000 i 10.000“, objasnio je Marković.

Prema njegovim rečima, zaposleni u „Juri“ rade za 500 evra mesečno i to rade pet nedelja zaredom po šest dana, a država je za rad te fabrike izdvojila subvencije.

Foto: Niške Vesti, B.Lj.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

    1. Sindikat nije jedan covek ! Predsednik treba da vodi i organizuje, a clanstavo da ga podarzav i prati ! Povika na sindikate,a clansatvo misli da ako placa bednu clanarinu, treba da sedi kuci, kucka na tastaturi podrsku svojem sindikatu…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com