Društvo

U PRASKOZORJE PROBOJA SOLUNSKOG FRONTA: Istoričari u niškom hramu istorije i slobode

Profesori istorije osnivnih i srednjih škola u Nišu, ali i Nišavskog okruga posetili su Komandu kopnene vojske  Srbije u Nišu, a njima su se pridružili i kolege iz Zavoda za zaštitu spomenika, Istorijskog arhiva  i Narodnog muzeja, a povodom obeležavanja jubileja, sto godina od proboja  Solunskog fronta  i oslobađanja Srbije u Velikom ratu.

Organizator prijema je bio Okružni odbor  Udruženja Saveza potomaka ratnika Srbije 1912-1920.godine Nišavskog okruga i Aktiv istoričara Grada Niša, a domaćin niškim istoričarima je bio general Milosav Simović, komandant Kopnene vojske. Gosti Komande su obišli muzej Kopnene vojske koji se nalazi u zgradi Komande, a kroz istoriju Srbije vodio ih je svojom pričom general Milosav Simović.

Mada su im svi događaji iz ratova Srbije ovekovečeni u ovom, u Srbiji jedinstvenom muzeju, već poznati, istoričari koji iste prenose svojim učenicima u učionicama, nisu ostali ravnodušni pred zastavama, grbovima, slikama i imenima svih poginulih u dosadašnjim ratovima za slobodu naroda Srbije.

„Ovaj muzej i postavka u njemu je napravljena, ne da stoji, već da se obilazi i razgleda, da nas podseća na našu istoriju, da nam, pre svega, dolaze mladi ljudi, učenici osnovnih i srednjih škola, studenti“, kaže general Milosav Simović.

„Od oktobra planiramo da uspostavimo kontakt sa školama i fakultetima kako bi đaci i mladi akademci organizovano dolazili da razgledaju postavku u muzeju“ istakao je Simović.

Muzej Kopnene vojske Srbije otvoren je 26.februara ove godine i u okviru njega i Spomen soba, dodao je Simović, a od tada do sada preko 2.000 ljudi je videlo spomen sobu bilo organizovano ili pojedinačno.

„Zahvaljujući Komandi Kopnene vojske Srbije, Niš je dobio hram istorije u kome možemo da se podsetimo na sve naše slavne pretke koji su dali život za slobodu koju danas živimo“, kaže Predarag Nešović, profesor istorije u Gimnaziji „Svetozar Marković“ u Nišu i predsednik Podružnice Društva istoričara grada Niša.

Predrag Nešović

„ Niš obiluje istorijskim ustanovama, tu su Narodni muzej, Istorijski arhiv i značajni lokaliteti, ali je ovo jedna od najvažnijih kockica u tom mozaiku gde se sećamo, poimence, a to je ono što nam nedostaje u kulturi sećenja, svake ličnosti i čoveka  zahvaljujući kojima danas imamo to što imamo. Za nas je ovo hram slobode  jer su oni dali svoje živote za našu slobodu“ rekao je Nešović.

Nešović dodaje da je ova poseta organizovana u predvečerje proboja Solunskog fronta, pa su osećanja i emocije koje ovaj obilazak izaziva utoliko jače.

„Te daleke 1918. godine, 15. septembra, Srbi su se probijanjem Solunskog fronta, simbolično rečeno, vratili u svoju zemlju i svojim kućama. U ovo predvečeraje  tog značajnog datuma, profesori istorije će se svi zajedno upoznati sa ovim velikim jubilejem. Istovremeno smo i ponosni i setni, ali nam je  drago da se to pamti“ kazao je Nešović.

Profesor Predrag Nešović kaže da je ovo prvi korak koji vodi ka tomeda u ovaj hram istorije uskoro zakoreče i osnoci i srednjoškolci.

„Deca poznaju činjenice i fakte kada se radi o istoriji, ali ono na čemu moramo da radimo je da ih naučimo da istražuju svoju porodičnu istoriju kako bi videli ko su njihovi preci. Možda su njihovi čukun-dedovi bili među onim vojnicima kojima danas odajemo poštu na ovako svečan način“ ističe Nešović.

Ljuba Stanojević, predsednik Okružnog Odbora Udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920. godine  Nišavskog okruga dodaje je ovo samo početak organizovanog obeležavanja proboja Solunskog fronta i završetka Velikog rata.

„Večeras se u ovoj zgradi dešava istorija, a na nekoliko spratova Komande koja je cela pretvorena u Muzej nalaze se dokumenta iz svih naših ratova, naših ustanaka i buna, naše borbe za slobodu srpskog naroda. Ovo je istorija Srbije na jednom mestu“, naglasio je Stojanović.

Naša deca moraju da vide ovo, jer ako mladi zaborave istoriju svog naroda, neće imati ni budućnost“ ističe Stojanović.

Đorđe Bojanić, prosfesor istorije u OŠ „Bubanjski heroji“se zahvalio generalu Milosavu Simoviću na tome što je okupio istoričare Niša da „ih malo razmrda i probudi“.

„U muzeju je jedinstveno i profesionalno satkana celokupna istorija Srpskog naroda, impresivno, očaravajuće, urađeno je ono na šta se čekalo decenijama, ono što Srbija nije imala do sada, celokupna Srpska istorija na jednom mestu. Cilj upoznavanja sa ovom temom treba da budu mladi naraštaji, zato planiram  da već u toku sledeće nedelje dovedem moje osmake i da im baš general održi jedan rodoljubivi čas. Nama je preko potrebna  nacionalna strategija i nacionalni okvir. I ovo sjedinjavanje Srpske istorije na jednom mestu  je deo tog okvira“ rekao je Bojanić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com