Sport

(VIDEO) Ni grad, ni klub… on je napravio muzej voljenom klubu

Jedan od najboljih defanzivaca u istoriji niškog Radničkog – Ljubiša Rajković – “Žuća” nije čekao ni Grad Niš a ni Fudbalski klub Radnički kako bi napravili više puta spominjan muzej najtrofejnijeg niškog kluba. Napravio ga je sam u dedinoj kući u Donjoj Trnavi.

Popularni Žuća veoma sentimentalno govori o svojim igračkim danima, ipak najviše ga boli što FK Radnički nema svoj muzej.

“Ja sam uspeo da vratim nadu i sećanje da je Radnički postojao sto godina. U mojim albumima ima slika i podataka o mojoj karijeri ali je u njima i dosta istorije kluba. Sporno je to što ja imam tu dokumentaciju a pitanje je da li tu dokumentaciju ima klub. To me boli”, kaže za Niške Vesti nekadašnji defanzivac Radničkog.

On dodaje da veruje da kada se sve završi, misleći na igračku karijeru, fudbalske funkcionere prosto ne zanimaju veterani.

“U moj muzej dolaze učenici, prijatelji… svi dolaze. A ja se najviše nerviram kada me pitaju, da li mogu da dođu. Naravno. Dobrodošli su svi, Izvolite dođite da naučite nešto više o istoriji najvećeg gradskog kluba. Tu ima toliko materijala koji mora da se poštuje”, kaže popularni Žuća.

Kaže kroz suze da sve što je radio kroz život i karijeru, radio je u ime ljubavi prema najvoljenijem sportu.

“Sve što sam radio, doživeo, prošao uradio sam u ime fudbala. Volim fudbal i duša me boli kako se danas drugi rukovode fudbalom to je bruka i sramota”, završio je legendarni fudbaler Radničkog.

@niskevesti.rs

ISTORIJAT

Popularni Žuća počeo je da igra u pionirskoj ekipi FK Radnički 1965. i razvivši se u odličnog desnog beka, u dresu Nišlija odigrao je do 1979. godine ukupno 440 utakmica (285 prvenstvenih) – skoro na svim mestima u odbrani. Igrao je i za francusku prvoligašku ekipu Bastia SC (1979-1981) na 96 utakmica, i u njoj je završio karijeru.

Žuća i Pele; Foto: Niške Vesti/arhiva

Uz 15 utakmica za omladinsku reprezentaciju (1968-1969) i 17 za mladu (1968-1973) ekipu, odigrao je i 14 utakmica za najbolju selekciju Jugoslavije. Debitovao je 6. maja 1970. protiv Rumunije (0:0) u Bukureštu, a poslednju utakmicu za nacionalni tim odigrao je 8. februara 1977. protiv Meksika (1:0) u meksičkom gradu Monterej. Nakon zavrsetka igračke karijere 1981. godine, posvetio se trenerskom pozivu u omladinskoj školi FK Radnički.

Produkcijska kuća City Grupa priprema dokumentarni film o legendarnom fudabaleru Žući Rajkoviću, koji će biti emitovan naredne godine. Uskoro više informacija.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Postovani Ljubisa, kao navijac Radnickog, rodjeni Nislija, postovaoc i gledalac, kao dete i mladic, tima u kojem si igrao i izgarao, KAPA DOLE !
    Nazalost, Radnicki nije vise gradski klub, vec …! Potpuno te razumem! Ziv bio, dolazim u Trnavu a mozda se sretnemo ,kao i uvek u gradu i popricamo !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com