Društvo

OBJAŠNJENO: Nema sumnje da je Logor osnovan septembra 1941.

Odgovarajući na sumnje da je obeležavanje 75 godina od osnivanja Logora na Crvenom krstu trebalo da se desi septembra, istoričar Narodnog muzeja, Aleksandar Dinčić, uverava da je to tačan istorijski podatak, jer su septembra 1941. godine Nemci ogradili ovaj prostor bodljikavom žicom i postavili četiri kule osmatračnice, čime je on zaista i postao koncentracioni logor.

Aleksandar Dinčić koji, uz istoričare Nebojšu Ozimića i Ivanu Gruden Milentijević, brine o Memorijalnom kompleksu 12. februar, kaže da se istorijski podaci o formiranju Logora
zaista vezuju za 9. april 1941. godine, kada su Nemci zauzeli Niš.

“Ali, kao logor ratnih zarobljenika iz kratkotrajnog Aprilskog rata. On tada nije bio radni –koncentracioni, već logor za prijem ratnih zarobljenika. Međutim, kako uskoro Nemci počinju da hapse prve političke krivce, koji slušaju radio-stanice, ne predaju oružje i pripadaju antinemačkim udruženjima, to logor postaje zatvor za političke krivce i ratne zarobljenike”, kazao je ovaj istoričar.

On dodaje da bi koncentracioni logor mogao da se nazove tim imenom, zatvorenici treba nešto da rade u ograđenom prostoru i da imaju nadzor stražara.

“Isto tako, zatvorenici u koncentracionom logoru gube prava propisana Haškom i Ženevskom konvencijom o postupanju sa zarobljenicima (uhapšenicima). U to vreme (april-maj) ratni zarobljenici koji se nalaze u logoru imaju ta prava i s toga se i dalje ne može govoriti da je formiran koncentracioni logor,” objašnjava Dinčić.DINCIC

U narednim mesecima Nemci dovode Jevreje i daju im naređenje da ograde čitav prostor i na taj način ga odvoje od susedne konjičke kasarne (danas kasarna „Stevan Sinđelić“). Isti zatvorenici dobijaju naređenje i da izgrade drvene kule osmatračnice za potrebe nemačkih vojnika-stražara.

Logor je ograđen bodljikavom žicom septembra meseca 1941. godine i tada je dobio četiri drvene kule. Zato u monografijama možete naći podatak da je koncentracioni logor na Crvenom krstu formiran septembra 1941. godine. Istog meseca više nema ratnih zarobljenika”, tvdi istoričar Narodnog muzeja.

Aleksandar Dinčić zaključuje da “nema ni jednog razloga da se iskazuje sumnja u to što je juče obeleženo 75 godina od postanka koncentracionog logora na Crvenom krstu u Nišu”, jer se to zaista desilo u mesecu septembru.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com