Hronika

Preminuo Vladimir Jovanović, poslednji svedok dešavanja u logoru „12. februar“ u Nišu

Vladimir Jovanović, poslednji preživeli svedok dešavanja u logoru „12.februar“ u Nišu preminuo je u 95 godini života.  Vladimir je preminuo u noći između 11. i 12. februara. Sahranjen je na Vrežinskom groblju.

Sa sobom je odneo svedočanstvo o zločinima. Ali je i ostavio svedočanstva koja je prenosio i učenicima.

„Naš deda Vlada i u devedesetim je bio vrhunski učitelj, koji je i u tim godinama vešto prenosio svoja sećanja na logoraška vremena“, kaže nastavnik istorije OŠ „Bubanjski heroji“ Đorđe Bojanić.

On se priseća da je deda Vlada u OŠ „Bubanjski heroji“ iz Niša 2017. i 2018. god održao potresna predavanja. Tada je prema Bojanićevim rečima bio jedini živi logoraš iz Južne Srbije koji je preživeo starahote zloglasnog logora Mathauzen.

Foto: OŠ „Bubanjski heroji“

Logor Crveni Кrst je jedinstven po pokušaju masovnog bekstva 105 zatvorenika, 12. februara 1942. – koji je, dve godine kasnije, i sam doživeo logorašku sudbinu, zarobljen je bio bez ikakvog razloga… te iz Niša bio deportovan na Banjicu pa u zloglasni Mauthauzen.

„Sećam se kako su ti mučenici, promrzli, ranjeni, gladni i pocepani, bežali po selima, a jedna manja grupa došla je i u moje selo, Кravlje. Nažalost, mnogo je golorukih ostalo na bodljikavoj žici, a zbog 11 poginulih Nemaca za odmazdu je streljano 1.100 ljudi“, kazivao je deda Vlada učenicima.

Čika Vlada je bio zarobljen 1944.god u selu Кravlje i odveden u logoru CRVENI КRST gde je proveo 22 dana, zatim je deportovan u logor na Banjici, gde je bio u zarobljeništvo 33 dana a odmah zatim prebačen je u logor Mathauzen (Austrija) i na kraju u logor Guzen. U logorima je proveo oko 8 meseci. Bio je blizu gasne komore, ali je srećom preživeo. Čika Vlada ne mrzi one koji su ga mučili, ali kaže da ih ne razume.

Foto: OŠ „Bubanjski heroji“

U Srbiju po oslobađanju logora vratio se sa 40 kilograma, nisu ga mogli prepoznati ni oni koji su ga najbolje poznavali.

Bio je osnivač Društva preživelih niških logoraša.

Svake godine na dan obeležavanja proboja logora „12.februar“ Vladimir Jovanović bi odao poštu logarašima i držao govor.

Neka mu je laka zemlja i neka počiva u miru, naš deda Vlada!

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Вечна слава добром чика Влади, био је истински велики човек и инспирација свима нама који смо га познавали.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com