Stari Niš

(FOTO) Branko Bjegović, organizator proboja Logora smrti

Branko Bjegović bio je organizator prvog bekstva iz koncetracionog logora u porobljenoj Evropi, 12. februara 1942. godine.

 Tada je 147 -ro golorukih logoraša probilo ozloglašeni logor u Nišu čime su ušli u istoriju kao heroji prkosa i borbe protiv fašizma.

Branko Bjegović je rođen u Glini, u Hrvatskoj, 5. aprila 1920. godine. Školovao se u Glini, Zagrebu i Bihaću. U internatu kulturno-prosvetnog društva Srba iz Bosne u Bihaću izabran je za predsednika literarne sekcije „Skerlić“ pošto je prethodno pokupio niz nagrada za literarno stvaralštvo. Igrao je fudbal i trčao na duge staze.

Zbog političkog delovanja suđeno mu je 1936. i 1938. godine. Prava je studirao u Zagrebu i radio kao nadničar u poreskoj upravi.

Okupacija Jugoslavije, 1941. godine, zatekla je Bjegovića u Novom Sadu, odakle je otišao u Beograd,  a potom u Кraljevački partizanski odred.

Posle uspešnih borbi u Кraljevu, na Кopaoniku i u Dragačevu, zarobljen je u selu Rudnice i odmah prebačen u logor Crveni Кrst u Nišu.

Sa istomišljenicima je organizovao bekstvo iz logora, 12. februara 1942. godine, pri čemu je spaseno 105  logoraša.

Nišlije su se Bjegoviću odužile tako što su naselju u GO Crveni krst dali njegovo ime.

Foto: Nenad Petrović

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

3 Komentara

  1. Napisali ste da je B. Begović rođen u Glini, u Hrvatskoj, 1920.g. Tada nije postojala Hrvatska niti u tragovima, već Kraljevina SHS. Inače u Glini su genocidni hrvati 1941.g. počinili strašan i veliki zločin prema Srbima. Pišite i o tome.

  2. Posle oslobođenja 1944/45g. kakva je sudbina bila Branka Bjegovića(ili je kod proboja poginuo)? Zna li se šta? Pokušavala sam da nađem ali bezuspešno.

    1. Branko Bjegović je uspeo da pobegne, vraćajući se po ranjene naleteo je na nemačku patrolu kod današnjeg Tempa i tu je ubijen. O tome je pisao tadašnji list NOVO VREME

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com