Društvo

Niški zatvor uz HELP oprema novu štampariju

Do kraja godine Kazneno-poрravni zavod u Nišu modernizovaće svoju štampariju u kojoj će 30 osuđenika za potrebe niškog zatvora, ali i za javna preduzeća i privatne firme izrađivati i štampati obrasci, sveske, knjige, rečeno je na potpisivanju ugovora između KPZ-a i nemačke organizacije HELP. Za ove namene u okviru projekta “Podrška razvoju mikro biznisa u Srbiji” HELP je izdvojio 30.000 evra. Cilj saradnje je i da se osuđena lica stručno i poslovno osposobe, kako bi svoje nove veštine iskoristili nakon izvršenja kazne, kaže upravnik Kazneno –popravnog zavoda u Nišu, Aleksandar Grbović.

Ovo nije prvi put da Kazneno-popravni zavod u Nišu sarađuje sa nemačkom organizacijom HELP, koji su prema rečima upravnika, prepoznali potrebu da je krajnje vreme da niški zatvor modernizuje proizvodne pogone. Pre dve godine preko HELP-a Kazneno popravnom zavodu su dopremljene kompjuterske i laserske mašine u vrednosti od 40.000 evra na kojima mogu da rade osuđenici i da se stručno osposobljavaju, kaže upravnik KPZ-a u Nišu, Aleksandar Grbović.

“Godinama se nije ulagalo u naše industrijske pogone ili bilo kakvu tehnologiju, tako da se došlo toga da nemamo čime da radimo. U zatvoru je trenutno 1350 osuđenika i ako nemamo čime da ih uposlimo, možemo da imamo problem. Mašine koje smo do sad imali su stare i preko 40 godina, jedna od njih kao muzejski primer je stara 150 godina. Većina osuđenika je pismena i mogu da rade na modernim mašinama, a ako ne znaju postoji program obuke. Zahvaljujući organizaciji HELP, posle izdržavanja kazne osuđenici su osposobljeni da svojim radom zarađuju”, kaže Grbović.

Novim ugovorom, koji je sa upravnikom KPZ-a Aleksandrom Grbovićem potpisala predstavnica HELP-a, Maša Bubanj predviđeno je da se do kraja godine modernizuje štamparija. U niškom zatvoru najavljuju da će uskoro da se sa 30 novih šivećih mašima opremi novi tekstilni pogon. Sa radom bi novi pogon terbalo da počene 22. septembra i u kojem će dnevno raditi 60 osuđenika.

Trenutno se u tekstilnom pogonu sa mašinama starim tri decenije šije letnja i zimska odeća za sva osuđena lica, kao i za službenike u celoj Srbiji, zatim jastučnice, posteljine, dušeke, jastuke. Proizvode se i uniforme za sve pripadnike istražnih sudova u Srbiji, po ceni od 2.600 dinara bez PDV-a.

“U našem prvom zajedničkom projektu 2012. godine program resocijalizacije odnosno stručnu i poslovnu obuku prošlo je 100 osuđenih lica kako bi se samozaposlili posle izdržavanja kazne. Saradnja se KPZ-om se nastavlja i ove godine. Osim opremanja nove štamparije ovim programom je predviđeno I kreiranje novih radnih mesta kroz razvoj start up biznisa i preduzetništva, grantovima u opremi za 16 osuđenih lica sa teritorije Srbije, nakon izvršenja kazne. Psiho socijalnu podršku za članove porodica bivših osuđenika biće obezneđena u saradnji sa Centrom za ljudska prava iz Niša”, kaže predstavnica nemačke organizacije HELP, Maša Bubanj.

Sa novom štmaparijom, tekstilnim i metalnim pogonom, razvijaće se proizvodnja u KPZ-u, kao i stručno osposobljavanje i radno angažovanje za oko 900 osuđenih lica, dodaje upravnik Grbović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com