Zdravlje

Najsavremeniji transkrinijalni magnetni stimulator u Centru za zaštitu mentalnog zdravlja

Uz podršku nemačke vlade organizacija Help je, Centru za zaštitu mentalnog zdravlja Univerzitetskog kliničkog centra Niš donirala opremu u vrednosti 7,1 milion dinara.

U okviru projekta „Upravljanje migracijama i podrška povratu tražilaca azila“, koji realizuje organizacija Uz podršku nemačke vlade organizacija Help je, Centru za zaštitu mentalnog zdravlja Univerzitetskog kliničkog centra Niš donirala opremu u vrednosti 7,1 milion dinara.

U okviru projekta „Upravljanje migracijama i podrška povratu tražilaca azila“, koji realizuje organizacija Help, Centar za zaštitu mentalnog zdravlja UКC Niš, dobio je najsavremeniji transkrinijalni magnetni stimulator sa pratećom opremom.

Ovo je prema rečima lekara Centra za zaštitu mentalnog zdravlja, prvi ovakav aparat u državnom zdravstvu u našoj zemlji.

„Donacija je jako značajna i u neku ruku predstavlja krunu saradnje sa Helpom i vladom Nemačke, koja traje sada više od 15 godina i tokom koje je realizovano više projekata u ukupnoj vrednosti od oko 250.000 evra. Projekti su bili usmereni na nove dijanostičke i terapijske mogućnosti , na poboljšanje uslova rada i u krajnjem ishodu na podizanje nivoa kvaliteta pruženih zdravstvenih usluga. Veoma smo zahvalni što su prepoznate potrebe našeg centra i pacijenata, posebno onih najmlađih. Iz ugla struke, za nas je ova donacija jako značajna jer nam donirani aparat omogućava da idemo u korak sa psihijatrijom u svetu i da pratimo i koristimo najsavremenija dostignuća medicine“, istakao je rukovodilac Centra za zaštitu mentalnog zdravlja UКC Niš dr Vladimir Đorđević.

Foto: UKC Niš

Osnovni cilj ove donacije i Help projektne aktivnosti je obezbeđivanje opreme za unapređenje dijagnostike i terapeutskih procedura u zaštiti mentalnog zdravlja stanovništva.

„Cilj organizacije Help je da što je više moguće unapredi život osetljivih kategorija stanovništa kojim se inače u Srbiji bavi. Ono što je značajno jeste to da mi već imamo neke porodice koje su kroz ovaj projekat dobile podršku i pomoć Centra za mentalno zdravlje ali nadamo se da ćemo na nivou cele Srbije , uspeti značajno da doprinesemo rešavanju ovog važnog problema.”, rekla je prilikom uručenja donacije , senior menadžer za ekonomski razvoj, Help – Hilfe zur Selbsthilfe Maša Bubanj.

Inače, transkrinijalni magnetni stimulator koji je doniran Centru za zaštitu mentalnog zdravlja, je prvi aparat ove vrste u nekoj od državnih zdravstvenih ustanova u Srbiji i predstavlja najnovije dostignuće u tretmanu brojnih mentalnih i neuroloških bolesti.

„Radi se o aparatu koji funkcioniše po principu magnetne stimulacije mozga kroz jednokratne ili ponavljajuće magnetne impulse koji utiču na moždanu aktivnost i primenljiv je i dokazano efikasan kod brojnih mentalnih poremećaja i stanja. Aparat ima pored terapijskih i brojne dijagnostičke mogućnosti. Najčešće se upotrebljava kod depresije koja je rezistentna na lekove, ali se koristi i kod lečenja mnogih drugih psihijatrijskihporemećaja i bolesti i u sadejstvu sa određenim lekovima, efikasnost lečenja je superiorna. Primenljiv je kako kod dece tako i kod odraslih pacijenata.“, kaže dr Miodrag Stanković.

Prema rečima rukovodstva Centra za zaštitu mentalnog zdravlja UКC Niš, u toku je obuka za rad sa transkrinijalnim magnetnim stimulatorom, a očekuje se da će najkasnije do jeseni početi i njegova puna primena u Centru.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com