DruštvoObrazovanje

Osuđenici u KPZ Niš iza rešetaka završavaju osnovnu školu i obuke za deficitarna zanimanja

U Кazneno-popravnom zavodu u Nišu 88 osuđenih lica je završilo neki od ciklusa osnovnog školskog obrazovanja prethodne školske godine, dok je 54 steklo sertifikat na obukama za deficitarna zanimanja, saopštilo je Ministarsvo pravde.

Ističu da su osuđena lica u ovom zavodu visoko motivisana da završe prekinuto školovanje i nastave sa stručnim usavršavanjem posle stečene diplome.

U proseku na godišnjem nivou do 100 osuđenih lica stekne svedočanstvo Osnovne škole „Lela Popović“ sa kojom КPZ Niš godinama unazad sarađuje, napominje nadležno Ministarstvo.

“U ovom trenutku se organizuju sertifikovane obuke za osam stručnih zanimanja koja su deficitarna na tržištu rada – varioce, pekare, stolare, krojače, građevinske limare, vodoinstalatere, rukovaoce motornom testerom i trimerom, kao i za poslove ofset štampe.

Osuđenici stiču potrebne praktične veštine u pogonu metalske i drvne proizvodnje, pogonu mašinskog održavanja i građevinskog i elektro održavanja, kao i u poljoprivrednim poslovima na dve ekonomije ovog zavoda, koje se prostiru na 150 hektara površine”, kazali su.

U sertifikatima se ne navodi da su stečeni tokom izdržavanja kazne kako bi se izbegla eventualna stigmatizacija bivših osuđenika, a njima omogućilo da što lakše pronađu posao.

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija od 2014. godine ima uspešnu saradnju sa nemačkom nevladinom organizacijom “Help” na projektima stručnog osposobljavanja osuđenika u više kazneno-popravnih zavoda u Srbiji.

Po isteku kazne, osuđenici na osnovu stečenih sertifikata mogu da se obrate organizaciji „Help“ za pomoć u vidu kupovine opreme za pokretanje posla, u iznosu od 2.500 evra.

Kako navode u saopštenju, upravo zahvaljujući poslovima koje su naučili da rade u kazneno-popravnim zavodima bivši osuđenici su se kasnije zaposlili kao kuvari, poslastičari, keramičari, varioci, bravari, stolari, tapetari, vodoinstalateri, krojači, u štamparijama, kao i u poljoprivredi na poslovima uzgoja voća i povrća…

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Nema veze što lica lišena slobode u realnosti nemaju ispunjena osnovna ljudska prava i koriste se kao besplatna radna snaga, tako da kad završe sa izdržavanjem kazne izađu bez ičega – bitno je da se pišu članci o fiktivnim “pozitivnim” stranama kazneno-popravnog sistema u Nišu. KPZ u Nišu ima najgore uslove za život, napišite nešto na tu temu. Ipak su ti ljudi članovi društva i poseduju pravo na osnovna ljudska prava.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com