Društvo

Osudjenici se edukuju za trenere, krojače, tesare, molere, fasadere…

U KPZ u Nišu 101 osuđenik je prošao obuku na radionicama za sticanje socijalnih veština, a program je jedinstven budući da po prvi put osuđena lica koja su dobila sertifikate kao edukovani treneri prenose stečena znanja drugim osuđenicima, objavljeno je na sajtu Ministarstva pravde.

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija godinama unazad sprovodi program psihosocijalne podrške za osuđenike i njihove porodice, a zbog pandemije smo se prilagodili i organizovali onlajn radionice za kontrolu besa i sticanje poželjnih i funkcionalnih socijalnih veština u KPZ u Nišu.

“Zbog novonastale situacije smo uveli i video vezu osuđenih lica sa članovima porodice putem „Skajpa“ i „Vibera“ čime smo sačuvali najvažniji prioritet, a to je humani aspekt izvršenja kazne”, saopštili su organizatori.

Cilj su posebno osetljive kategorije poput žena i maloletnika, tako da je ovaj vid bezbedne komunikacije, između ostalih, uveden u KPZ za maloletnike u Valjevu, Vaspitno-popravnom domu u Kruševcu, kao i u KPZ za žene u Požarevcu, jedinom zavodu u kome osuđenice služe zatvorsku kaznu.

Radionice u KPZ u Nišu se organizuju u saradnji sa nevladinom organizacijom Centar za ljudska prava iz Niša, uz finansijsku podršku nemačke organizacije “Help“.

U KPZ u Nišu se, takođe, sprovode obuke osuđenih lica za deficitarna zanimanja – krojače, elektroinstalatere, vodoinstalatere, tesare, keramičare, molere, fasadere…

U sertifakatima se ne navodi da su stečeni tokom izdržavanja kazne kako bi se izbegla moguća diskriminacija, a bivšim osuđenicima pomoglo da se što lakše uključe u zajednicu budući da imaju znanje i radno iskustvo u traženim poslovima.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com