Društvo

Zoran Jonić: Fotografisanje dece u vrtićima za kalendar JESTE po zakonu

U vrtićima predškolske ustanove „Pčelica“ pripreme za dolazeću Novu godinu su u toku, jer se deca uveliko fotografišu za novogodišnje kalendare. Upravo je ta aktivnost bila razlog  pisanja čiatoca koji je izrazio sumnju da „se to radi mimo zakona“. Odgovore na pitanja, koja su stigla na redakcijski mejl Niških Vesti, dobili  smo od direktora “Pčelice”, Zorana Jonića.

Ovaj roditelj tvrdi da „u ovom trenutku u vrtićima slikaju decu za kalendare, plaćanje je do petka, a kalendari stižu u ponedeljak.“

U pismu navodi da tender za uslugu fotografisanja dece nije raspisan i da ga nema na portalu javnih nabavki. Takođe, želeo je da zna da li će za plaćeni kalendar sa fotografijom svog deteta dobiti fiskalni račun.

Po zakonu, za nabavke male vrednosti kakva je ova, nemamo obavezu javnog oglašavanja. Između tri ponuđača izabrali smo onog ko je imao najpovoljniju ponudu. Što se tiče fiskalnih računa, izdaju ih samo firme koje su u sistemu PDV-a. Ako nisu u sistemu, dužni su da izdaju blok račun. Svaki roditelj moći će da dobije račun za kalendar koji je platio. Neka se obrati vaspitačicama, one će znati”, odgovorio je Zoran Jonić, direktor Predškolske ustanove „Pčelica“.

Primedba čitaoca odnosila se i na fotografisanje dece bez saglasnosti roditelja. Tvrdi da za svoje dete nije potpisao saglasnost da bude slikano za kalendar. Međutim, direktor Jonić kaže da to nije tačno.

ilustracija

Predškolaska ustanova “Pčelica” tokom školske godine ima brojne aktivnosti i za svako javno prikazivanje i učešće u aktivnostima gde su deca vidljiva, roditelji potpisuju saglasnost. Ona se potpisuje jednom, na prvom roditeljskom sastanku, i važi za sve što „Pčelica“ radi u toku godine. Ta saglasnot važi i za slikanje za kalendare”, kazao je Jonić.

U anonimnom pismu koje je stiglo u redakciju Niških Vesti, pomenuta je i činjenicu da poslednjih 5-6 godina, deca iz „Pčelicinih“ vrtića idu na izlete i ekskurzije samo preko jedne niške turističke agencije.

To je ovaj roditelj ocenio privilegijom, tvrdeći da je vlasnik agencije blizak Jonićev prijatelj.

“Pitanje zašto se za realizaciju izleta i ekskurzija ne javlja više niških turstičkih agencija, treba postaviti njima, a ne meni. Koliko ja znam, nije tačno da se javlja samo jedna agencija, ali je istina da jedna ima najpovoljniju ponudu. Ovaj konkurs se uvek nađe na portalu javnih nabavki i upućen je svim agencijama. Zašto ih se ne javi više, ja to ne znam, pitajte njih”, odgovorio je Jonić

On je najavio da će uskoro „Pčelica“ dobiti novi, ažurirani sajt na kome će biti dostupne sve informacije vezane za njihov rad i da će sve biti “transparentno”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com