Kultura

„ZMAJKON ĆE ŽIVETI U NIŠU” – VI Festival fantastike u Niškom kulturnom centru

Šesti po redu Festival fantastike koji od ove godine nosi zvanično ime „ZmajKON” biće održan u Niškom kulturnom centru.

 Svečano otvaranje festivala zakazano je za četvrtak, 16. maja, kada će biti uručene i nagrade, a celodnevni festivalski program trajaće sve do nedelje, 19. maja. Neki od ovogodišnjih gostiju festivala su jedan od najvećih svetskih pisaca fantastike Stiven Erikson, ilustrator Boban Živković i predsednik internacionalnog Tolkinovog društva, Šon Ganer. Konvencija „ZmajKON” rezultat je saradnje uduženja ljubitelja fantastike „OrdoDrakoNiš” i Niškog kulturnog centra.

Direktor Niškog kulturnog centra Srđan Savić napomenuo je da je ovaj festival već postao tradicija kao i da je iz godine u godinu sve bolji što može da se zaključi po gostima koji su na vrhu lestvice stvaralaštva u svetu fantastike.

“Jedan od posebnih projekata je upravo Festival fantastike koji je već postao tradicionalan i koji je do sada postigao veoma zapažene uspehe što se može videti kada se pogleda lista gostiju koji su bili sa nama tu tokom prethodnih godina. Tada smo imali prilike da ugostimo veoma ugledne goste kao što su uspešni pisci Piter Bret, Adrijan Čajkovski, a sa nama je bio, posle jedne duže pauze kada je Niš u pitanju i Dobrosav Bob Živković koji je verovatno najprepoznatljiviji među ilustratorima, ne samo u Srbiji već i na mnogim prostorima”, rekao je Savić.

O tome da je ovaj festival postao konvencija i dobio svoje stalno ime govorio je kreativni direktor ZmajKON-a, Miloš Petković. Takođe je najavio i dva velika jubileja koja su važna za svet fantastike, a obeležavaju se ove godine.

“Ove godine smo prerasli u konvenciju i dobili stalno ime, jer prethodnih godina se ime festivala menjalo iz godine u godinu, u zavisnosti od toga koja je bila tema, od Tolkin Niša do GOT Niša, preko Niš Garda. Imali smo pet festivala sa pet značajnih tema, a od ove godine smo, zbog prerastanja u konvenciju, dobili stanlno ime ZmajKON. ZmajKON će živeti u Nišu, kao i što mi kažemo, fantastika živi u Nišu. Obeležićemo i dva velika jubileja. Ove godine je 40 godina od filma Beskrajna priča i takođe je 50 godina od nastanka društvene igre Dungeons&Dragons koja je bila inspiracija mnogima za njihova dela, tako da ćemo se pozabaviti i tom igrom”, objasnio je Petković.

Miloš je pomenuo i neke od gostiju ovogodišnje konvencije sa kojima će posetioci biti u prilici da se druže, dobiju potpise, fotografišu i slično.

“Stiven Erikson, jedan od najvećih svetskih pisaca fantastike će biti naš gost tokom svih dana festivala. Imaćemo i izložbu dobitnika nagrade za životno delo Igora Kordeja, zajedno sa njegovom suprugom, Janom Adamović, koja je izuzetan autor. Ponovo će sa nama biti i Boban Živković, tako da ovo će verovatno biti jedinstvena prilika za sve ljude koji vole strip. Doći će nam Šon Ganer, iz Velike Britanije, on je inače prethodnih 12 godina predsednik internacionalnog Tolkinovog društva. Imamo I neke stalne učesnike, kao što je Marko Vasić, najveći poznavalac Tolkina na Balkanu, Dr Dejan Ognjanović, naša niška snaga koji je i ove godine bio u užem izboru za NIN-ovu nagradu”, dodao je.

Predsednik udruženja ljubitelja fantastike OrdoDrakoNiš, Boban Vučković govorio je o ideji koji su imali, ali i o planovima i ciljevima koje žele da postignu.

“Kada smo stvarali ovu ideju i prezentovali je Niškom kulturnom centru bilo je to da fantastiku približimo svim slojevima društva. Ono na šta sam ponosan je da smo svih šest puta ulaz na ovaj festival uspeli da učinimo besplatnim, kao što će biti i ove godine, jer nam je cilj da što više ljudi poseti festival, da uživa u tribinama, da uživa u događajima. Ono što ovu  godinu karakteriše je to da ćemo za posetioce spremiti poklone u obliku bukmarkera, bedževa i ostalo”, rekao je Vučković.

On je napomenuo i da će uskoro objaviti sajt na kome će svi zainteresovani moći da se informišu o događajima koji će biti održani u okviru festivala.

Srđan je objasnio da je konvencija, a ne festival, jer konvencija podrazumeva veću interakciju sa publikom, odnosno njihovo učešće, a Miloš je najavio program ZmajKON: Kada smo naučili da letimo koji je namenjen najmlađim ljubiteljima fantastike, a koji će biti održan nedelju dana ranije, u četvrtak, 9. maja, u obliku radionica koje će voditi književnica Jasminka Petrović.

Piše: Katarina Aleksandrović
STUDENTSKI DNEVNI LIST

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com