Kultura

Poezija na srpskom,bugarskom i ruskom

"Belo ostrvo zvano poezija" festival čitanja poezije na sprskom i bugarskom i ruskom jeziku , predstavljanje istoimene antologije i novih knjiga u izdanju u petak , od 18 sati u Maloj sali Niškog kulturnog centra.

Program uređuje urednica Naučno-popularnog i obrazovnog programa, Tatjana Milenković.

„Već 18 godina plove prema jednom ostrvu. Nema ga na mapi, ali ga dobro poznaju moreplovci našeg jedinstvenog tima, okupljenog iz 20 zemalja sveta. Oni mogu da doplove do njega i sa povezom preko očiju. Zato što su naše duše nesputane… Toliko je ostrva do kojih naši brodići od belog papira putuju u snu. Ima ostrva protiv struje, ostrva mudrosti, otuđenja, iluzorne slobode, samoće u globalnom selu… POEZIJA je i ostrvo zagrejano srdačnim golfskim strujama. Ali do njega može doploviti samo onaj ko ima dušu… A mi plovimo… Dan i noć sanjamo reči, otkrivamo nove reči, prevodimo ih na druge jezike, objavljujemo u knjigama… Stižemo do publike – kultivisane i odnegovane publike koja, kao i mi, vesla protiv struje ove mutne reke današnjice, ovoga sveta koji se čini da često prašta sam sebi… I baš tada, u našim budnim noćima, rađaju se isceljujuće reči slovenske poezije koja sve može, uzdajući se u Boga…

I tako već 18 godina. Naša formula je jednostavna – zalažemo se za mir, ljubav, jedinstvo između slovenskih jezika, kultura, naroda… Duboko verujemo da je Lepota pokušala, ali nije mogla da spase svet, ali ljubav među ljudima, zbližavanje kultura može da uspe.

Tragamo i otkrivamo talentovane slovenske pesnike širom sveta. I okupljamo ovaj rasuti arhipelag u zajedničke večeri, festivale, knjige, verujući u duhovne karate bogate slovenske duše, verujući u njen izvorni kod…
Početak je utemeljen u Varni, od prijatelja i pristalica slovenstva pre tačno 18 godina.

Prvi festival poezije „SLOVENSKI ZAGRLjAJ” bio je 2007. godine. Tada je međunarodni žiri proglasio prvog laureata međunarodne nagrade „Leteće pero”. To je bio nacionalni pesnik Rusije Andrej Dementjev… Među osnivačima su bili pesnici iz Bugarske, Rusije, Ukrajine, Poljske, Srbije, Hrvatske, Makedonije, Slovenije… To je sve. A danas, tada osnovana Slovenska književnoumetnička akademija ima ogranke u 20 zemalja!

Sve ovo govorimo zbog naših novih članova koji ove detalje jedva da znaju. I dobro je da znaju da su članovi velike i višejezične slovenske porodice. Ostrvo duha u današnjem brutalnom i materijalističkom svetu, u kome mu ni čovek pojedinac ni humanistički porivi ne znače ništa. Ipak, svih 1840 duhovnih tragača zalivskog toka nastavljaju da veruju u energiju stvaranja i nastavljaju da stvaraju svoja mala svakodnevna čuda od reči, da traže i vole jedni druge, da pate kada su neka naša braća i sestre u nevolji… I da se, našavši mesto u ovom našem SLOVENSKOM ZAGRLjAJU, RADUJEMO”.

Osmislila je i Dan Svete braće Ćirila i Metodija, proslavljan na drugačiji način, ali ne zaboravljen u svim ovim slovenskim zajednicama.

Ponegde je Slovenska akademija inicirala obeležavanje 24. maja preko odgovarajućih udruženja književnika,preko najviših duhovnih pastira – patrijarha i mitropolita, među kojima su ne samo pesnici, već i slikari, muzičari, glumci, reditelji, prevodioci. Zaslužni među njima postali su počasni članovi Akademije, kao što su bugarski pesnici Ljubomir Levčev i Ivajlo Balabanov, beloruski Nil Gilevič i danas živi klasik tamošnji Anatolij Avrutin, kao što su Poljak Kšištof Zanusi i srpski reditelj Emir Kusturica, kao na primer pesnik Miodrag Pavlović, ili kao što su Andrej Dementjev i Jevgenij Jevtušenko…

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com