Društvo

Zidine niške Tvrđave počele da se urušavaju

Kamene ploče sa zidina niške Tvrđave su počele da se urušavaju na nekoliko mesta. Glavni krivac za urušavanje zidina niške Tvrđave je rastinje. Koreni rastinja se šire i izbacuju ploče iz ležišta. Kako kaže gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski Zavod za zaštitu spomenika nije obavestio Grad šta je potrebno da se uradi kako bi se sačuvale zidine.

 

„Zavod za zaštitu spomenika do sada Grad, na žalost, nikada nije obavestio šta je  potrebno da zajedno uradimo da sačuvamo zidine Tvrđave.Prošle  godine smo uz saglasnost Zavoda čistili zidine, ali ne i korov, šiblje i drveće i sve  ono što izlazi iz zidina. U saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture videćemo ovih dana kako i kojim  redom da krenemo. Tvrđava je pod zaštitom  i bez saglasnosti  Zavoda, Grad niti može niti sme nešto da radi“, kazala je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Sotirovski dodaje da je Grad do sada nekoliko puta aplicirao ka Ministarstvu kulture i turizma za određene projekte i upravo se priprema projekat vezan za Beogradsku kapiju koja se nalazi na Tvrđavi.

 „Svakako ćemo se truditi da sačuvamo to kulturno-istorijsko blago, a u međuvremenu smo  imali važan sastanak sa Tikom,  turskom agencijom koja radi određene projekte u zemljama gde postoje spomenici iz perioda  turske vladavine na ovim prostorima. Nadamo se da će nas uvrstiti u važne projekte,kao i neke druge gradove,i da ćemo uz pomoć finansijskih sredstava koja dobijemo od njih uspeti da revitalizujemo gradsku Tvrđavu koja je jedna od retkih takvih objekata koji je sačuvan iz tog perioda“, kazala je Sotirovski.

Podsetimo, JKP ,,Mediana” prošle godine čistala je spoljne stane bedema niške Tvrđave. Krajem 2020. godine u Ministarstvu turizma gradonačelnica Dragana Sotirovski potpisala je aneks ugovora za revitalizaciju niške Tvrđave.

Stare, čvrste, visoke zidine i kapije niške Tvrđave, koje se od prve polovine 18. veka uzdižu na desnoj obali Nišave, ubrajaju se među najlepše i najbolje očuvane na srednjem Balkanu. Istorija utvrđenja na ovome mestu počinje u 1. v.n.e. kada su rimske legije utirale put novoj svetskoj civilizaciji. Građena od strane Rimljana, Vizantinaca i Srba, tvrđava je rušena i obnavljana više puta, da bi joj konačan izgled dale Osmanlije 1730. godine.

Niš je jedan od retkih gradova u svetu sa impozantnom tvrđavom u najužem centru čije se težište nije pomeralo tokom dva milenijuma. Osim dobro očuvanih masivnih kamenih zidina i kapija, u Tvrđavi se mogu videti brojni ostaci burne niške istorije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com