Kultura

Nišvil u četiri grada i dve države obeležava Svetski dan džeza

Koncertima ispred Džez muzeja, na ulazu u nišku Tvrđavu i u klubu Feedback, kao i koncertima u Dimitrovgradu, Bujanovcu i glavnom gradu Albanije, Nišville jazz festival danas obeležava Svetski dan džeza.

Program počinje u 13 sati nastupom mladih džez muzičara ispred muzeja, dok program u Feedbacku kreće od 21 čas.

Poslednji dan aprila proglašen je za Internacionalni dan džeza od strane UNESCO-a, a njegovo obeležavanje počelo je 2012. godine.

Obeležavanje Dana muzike koja predstavlja glas slobode i tolerancije ove godine smo organizovali u četiri grada i dve države. Niš, Dimitrovgrad i Bujanovac u Srbiji i Tirana u Albaniji odisaće danas džez atmosferom, a nastupiće bendovi sa niške jazz, blues i world music scene. U svim gradovima priključiće se i lokalni muzičari da bi se oficijelni program spontano pretvorio u jam session, što po tradiciji predstavlja poseban užitak za publiku, ali i za muzičare na bini”, kažu organizatori.

U Domu kulture u Dimitrovgradu nastupiće blues rock band Kolege, dok će u Domu kulture u Bujanovcu svoj performans imati world music sastav Irish Clovers. Nastup u Tirani imaće niški etno jazz sastav Jazzotheria u hotelu Ragner, a program u ovim gradovima počinje istovremeno od 19:30.

U Nišu na dve lokacije obeležavamo Dan džeza. Matine koncert ispred Nišville Jazz Muzeja u Tvrđavi, odnosno na tradicionalnom Jazz museum stage, počev od 13 sati, nastupiće Nišville Youth Arkestra, South Rail Messengers i Sirius A Dis Arkestra. U večernjim satima selimo se u Feedback klub, gde u 21 sat počinje  celovečernji program. Nosioci programa su niški jazz fusion sastav Stone Heads, a nastupiće i poznati uigrani dvojac DJ Master Flow iz Novog Sada i DJ Loptica iz Niša. Po tradiciji, predviđen je i jam session na kome će nastupiti brojni niški renomirani muzičari jazz, blues, soul, funk i srodnih muzičkih pravaca”, dodaju organizatori.

Nišville jazz festival poziva muzičare svih generacija da se pridruže proslavi Svetskog dana džeza, da ponesu svoje instrumente i budu deo ekipe koja po običaju kroz spontano „džemovanje“ donosi neponovljiva i dragocena iskustva i muzičarima i publici.

Ulaz za sve koncerte je besplatan.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com