Stari Niš

Žena po čijim zamislima je izgrađeno pola Niša – arhitekta Ljiljana Davidović

Ljiljana Davidović rođena je u Beogradu 8. avgusta 1936. godine. Osnovnu školu završila je u Velikom Gradištu, a gimnaziju u Nišu, 1956. godine. Arhitektonski fakultet u Beogradu, 1961. godine u klasi profesora  Stanka Kliske.

Po diplomiranju radila je u dva navrata u projektom birou „Građevinara“ od 1961. do 1974. i od 1976. do 1985. godine, U periodu od 1974. d 1976. godine bila je zaposlena u projektnom birou „Soko projekt“ u Nišu. U ovom periodu, po njenim projektima, realizovano je najviše stambenih i poslovnih objekata  koji su i danas u upotrebi i kojima se Niš ponosi.

Svoj projektni biro osnovala je u Kotoru 1985. godine, a tamo je radila do penzionisanja, 1990. godine. Te godine, sa suprugom, odlazi u Adelaidu, jer se tamo sa porodicom preselio njihov sin, Aleksandar, uspešni šahista.

 Projekti u Nišu

 U Nišu je Ljiljana Davidović projektovala veliki broj stambenih zgrada na Bulevaru Nemanjića, u Ulici Vojvode Tankosića, Prijezdinoj i na Bulevaru dr Zorana Đinđića.

Ljiljana Davidović

Od poslovnih objekata dečju ustanovu „Majski cvetovi“ u Mokranjčevoj,  Osnovnu školu „Sveti Sava“,  fiskulturnu dvoranu pri školi  „Radoje Domanović“,  fiskulturnu dvoranu pri Zanatskoj školi kod džamije.

U Kotoru je, osim svoje porodične kuće, koju je restauirala od temelja i sagradila tako da bude otporna na zemljotrese, projektovala i mlečni restoran, kao i više individualnih stambenih zgrada i enterijera kafića u Sokobanji, Kotoru, Budvi, Tivtu. Svi projekti Ljiljane Davidović su realizovani.

Niški arhitekta Miodrag Živković je dečju ustanovu „Majski cvetovi“ predstavio u knjizi „Graditelji Niša“ kao izuzetno arhitektonsko ostvarenje.

Ako živite u stanu na Bulevaru Nemanjića treba da znate da je  taj stan delo Ljilje Davidović. Od prostranog hodnika koji je zidom u staklu povezan sa trpezarijom i prostranim dnevnim boravkom, plakara umesto zida između dve sobe, pa do betonske žardinjere za cveće na terasi, sve su to bile njene ideje. Fasade od cigle odolevaju zubu vremena i posle pet decenija izgledaju kao nove.

Ljiljana Davidović, nažalost, nije više među nama, umrla je  16. avgusta 2016. godine  u Adelaidi (Australija). Njena vredna dela trajno će je čuvati ne samo u sećanju  kolega, ona je sebe ugradila u istoriju Niša.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

5 Komentara

  1. Bravo za ideju i tekst!!!
    Opis segmenata stanova neodoljivo podseća na blok izmedju Delte i Parka Svetog Save. Zgrade su propast u upotrebnom smislu, ali nije kriva ova žena već tim gradjevinskih inženjera iz Gradjevinara koji su konstruktivno razradjivali projekat. Ali kvart je imao nekog šmeka, gledano od spolja zgrade zaista izgledaju trijumfalno. Dakle, Arhitekta je odradio svoj posao. Pitam se šta li bi rekla na to da su podigli 2 lamele iza P.S.Medijana, u srcu njenog bloka, na zelenoj površini gde je predvidela park za rekreaciju.

  2. Hvala Vam sto ste napisali ovaj divan clanak. Bilo bi lepo da je sto vise ovakvih tekstova, koji pisu o znacajnim ljudima u kulturi, nauci, koji su dali svoj doprinos zajednici kroz istoriju. Potencirati prave vrednosti. ❤

  3. Uvek sam se pitao ko je projektovao zgradu od 10 sprata bez tracka dnevne svetlosti kroz ceo ulaz i gde se na protiv pozarne stepenice ulazilo kroz privatan stan.Jednom recju UZAS.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com