Promo

Zašto moje dete ne govori?

Pitali smo stručnjake iz PSIHO CENTRA MM, koji su to uzroci zbog kojih dete ne govori, iznenadiće vas broj odgovora.

“Mi imamo ceo tim za praćenje razvojnih smetnji kod dece: dečije psihijatre, dečije neurologe, neurofiziologe, psihologe, defektologe, logopede i EEG dijagnostiku. Postoji mnogo razloga zašto dete možda ne priča uobičajeno ili ne razvija jezik u očekivanom uzrastu. Ključno je razumeti da svako dete ima svoj jedinstveni razvoj i da mogući uzroci za nedostatak govora mogu varirati”. 

Ono što je bitno da se naglasi je da dete treba da se kvalitetno dijagnostikuje, pa tek onda da krene rad sa saradnicima psiholozima, defektolozima i logopedima. Inicijalno i dijagnostički najispravnije je da dete pregleda dečiji psihijatar i da upravo ovaj stručnjak na osnovu dijagnostike uputi dete dalje na tretmane. Ono što se svakako često sreće u praksi je da roditelji preskaču dečijeg psihijatra i odlaze kod logopeda, bez ikakve prethodne dijagnostike.

Psiho centar MM

Brojni su razlozi zbog kojih deca u ranom uzrastu kasne sa govorom: spektar autizma, psihološki i neurološki problemi.

Mogući uzroci poremećaja u razvoju govora:

-Kašnjenje ukupnog intelektualnog razvoja, u okviru koga kasni i razvoj mišljenja, jezika i govora, i tretira se individualno prilagodjenim ranim defektološkim tretmanom za podsticaj razvoja psihomotorike, kojim se ubrzava sazrevanje i  u odredjenoj meri sustiže potreban razvojni nivo. Dijagnostičku procenu vrše dečji psihijatar i psiholog.

-Razvojna disharmonija tj. neujednačenost nivoa razvoja psihomotornih funkcija, gde su pojedine funkcije uzrasno odgovarajuće, dok druge kasne u odnosu na kalendarski uzrast deteta. Ova stanja se tretiraju defektološkim i/ili logopedskim tretmanom. Rani intervencioni programi mogu biti od suštinske važnosti u podršci ovoj deci.

-Poremećaji iz spektra autizma kod kojih su osim kašnjenja ili kvalitativnih odstupanja u razvoju jezika i govora, prisutni i poremećaji drugih oblika neverbalne komunikacije, interpersonalnih relacija, izražavanja emocija, stereotipije pokreta, igre i obrazaca ponašanja, spontanost i kreativnost.

U tretmanu ovih poremećaja neophodne su što ranije intervencije i defektološki tretman, a kasnije i tretmani logopeda, dečjeg psihologa i psihoterapeuta kao i razvojno praćenje od strane dečjeg psihijatra sa edukacijom roditelja, kažu u Psiho centru MM.

– Problemi sa sluhom: Oštećenje sluha može značajno ometati razvoj govora. Deca koja imaju problema sa sluhom mogu imati poteškoće u reprodukciji zvukova i učenju govora.

– Neurološki poremećaji, genetski sindromi i druga ozbiljna  medicinska stanja, često ometaju ili onemogućavaju razvoj govora i zahtevaju kompleksan tretman dečljeg neurologa, defektologa, logopeda i drugih stručnjaka.

– Okruženje: Nedostatak stimulacije i podrške u okruženju deteta može takođe uticati na razvoj govora. Otežavajuća okolnost je stalno korišćenje mobilnog telefona, tableta, televizijskog programa i razvoja ekranizma.

Tretmani i intervencije

Kada se dete suoči sa poteškoćama u govoru ili jezičkom razvoju, važno je pružiti podršku i stručnu pomoć, najpre dečijeg psihijatra, a prema potrebi dete se usmerava, neurologu, EEG neurofiziologu, psihologu, defektologu ili logopedu, što je pre moguće. Ovo može uključivati:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by PSIHO CENTAR MM (@psihocentarmm)

– Individualne terapije: Logopedi i defektolozi mogu osmisliti individualne terapijske planove koji odgovaraju specifičnim potrebama deteta.

– Programi rane intervencije: Rani programi podrške mogu biti od ključnog značaja u podršci razvoju govora i jezika kod dece sa razvojnim kašnjenjima ili poteškoćama, koje rade isključivo posebno edukovani defektolozi oligofrenolozi kakve imaju u PSIHO CENTRU MM.

“Za rad sa decom i roditeljima imamo posebno uređene defektološke sale sa adaptiranim prostorom i svim neophodnim rekvizitima”, kažu u ovom centru.

– Podrška porodici: Edukacija i podrška porodici takođe su važni delovi tretmana, individualnim radom i kroz grupe i radionice.

U tretmanu svih ovih poremećaja neophodne su što ranije intervencije i tretmani a tu vam mogu pomoći stručna lica Psiho centra MM.

Za sve bliže informacije u Patrisa Lumumbe 26, Niš, ili na brojeve telefona:

+ 381 (0)69 12 98 136
+ 381 (0)18 276 943

Pratite ih i na društvenim mrežama: FACEBOOK + INSTAGRAM  IN

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com