Društvo

Zanemareno učešće starijih žena u političkom i javnom životu

Neophodna je veća zaštita ljudskih prava i rodne ravnopravnosti starijih žena u Srbiji i veći stepen socijalne kohezije u društvu u celini

Prema nalazima istraživanjima koje sprovodi Udruženje građana ” Snaga prijateljstva” – Amity iz Beograda i Udruženje građanki FemPlatz iz Pančeva, preko 80% starijih žena smatra da društvo ne vodi dovoljno računa o njihovom položaju i potreba, kao i da doprinos starijih žena i njohova uloga u domaćinstvima i zajednici nije dovoljno vidljiva.

Članice ovih Udruženja na današnjem okruglom stolu koje je bilo organizovano u prostorijama Medija&reform centru istakle su da starije žene nisu dovoljno informisane o pravima koje imaju, ni o značaju njihove participacije u javnom i političkom životu, posebno, u vezi sa učešćem na mestima gde se odluke nose koje ih se tiču.

 

Aktivnosti ovih Udruženja su deo Projekta: “Za povećano učestvovanje starijih žena u javnom i političkom životu”, koga realizuje Amity u partnerstvu sa Udruženjem građanki FemPlatz koji finansira Evropska unija.

 

 

“Lokalna samouprava treba više da obraća pažnju na zdravstvo, jer naša ambulanta slabo funkcioniše.Jedan od glavnih problema, ali i razlika žena sa sela u odnosu na žene iz grada je što žena koje žive u gradu imaju više mogućnosti i izbora. Mogu otići u pozorište ili bioskop, mi to u selu nemamo. Čak i Dom kulture koji je zadružni, sada je privatni, tako da smo uskraćeni za sva ta kulturna dešavanja” kazala je Milena Cekić, iz Udruženja žena “Milunka Savić”, Malča.

Reprezentatvno istraživanje odrađeno je na uzorku koje obuhvata 600 starijih žena iz 6 gradova u Srbiji, Beograda, Niša, Kragujevca, Novog Sada, Čačka i Bora.

“80% žena kaže da društvo ne vodi dovoljno računa o njhovom položaju. Najčešći problemi sa kojima se one susreću su materijalne prirode, pogotovu za one koje nemaju penzije, nisu u penzjiskom sistemu, ali i za one koje jesu, ali primaju penzije koje su minimalne ili one niže od linije siromaštva”, ističe Nadežda Satarić iz Udruženja “Amity”.

Satarić ističe da je posebno teško onim ženema koje pored toga što nemaju nikakve prihode, nemaju nibliske srodike na koje bi mogle da se oslone, takvih je najviše u seoskim sredinama, a pogotovu na jugu naše zemlje.

 

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com