Društvo

Romkinje liderke u borbi za društvo bez rodno zasnovanog nasilja

Na Svetski dan Roma u Skupštini grada Niša, održan je okrugli sto na temu nasilja nad Romkinjama gde je predstavljen i rezultat istraživanja o statusu Romkinja.

Istraživanje je sprovedeno na uzoru od 500 pripadnica romske zajednice starosti od 15 do 68 godina, i to po 100 ispitanica iz pet gradova jugoistočne Srbije: Niša (19), Vranja (20), Aleksinca (21), Kostolca (22) i Zaječara (23).

Aktivistkinja Ana Saćipović; Foto: Niške Vesti

„Zakon o sprečavanju nasilja nad ženama i hitne mere koje predviđa ovaj zakon nisu adekvatni Romkinjama, zato što one žive u višegeneracijskim porodicama, sa širom porodicom nasilnika, odnosno partnera. Onog trenutka kad Romkinja prijavi nasilje u porodici, nailazi na dodatnu torturu porodice nasilnika i bude prinuđena da povuče krivične prijavu, ali bude i izbačena sa decom, jer živi u kući sa svekrvom i svekrom“, ističe aktivistkinja Ana Saćipović i dodaje da je potreban amandman na taj zakon – pored hitne mere udaljavanja nasilnika, neophodan je i urgentan smeštaj žrtve u sigurnu kuću.

Ovo udruženje pruža i podršku SOS telefona za Romkinje i decu žrtve nasilja na teritoriji Jugoistočne Srbije. Brojevi telefona 018/515-318 i 0800/100-909 su dostupni 24 časa svakog dana u nedelji.

„Kad jedan romski mladić ili devojka sa sedmim stepenom stručne spreme traži posao i ne nađe ga, ne može da bude pozitivan primer ostalim mladim Romima. Oni su negde i izgubljeni na putu emancipacije i integracije. Oni su se uzdigli iz svoje romske zajednice i postali akademski građani naše države, ali više nisu prihvaćeni ni u romskoj zajednici, jer to nije opšta slika o romskoj zajednici, niti su prihvaćeni u većinskoj populaciji, jer i dalje vladaju predrasude i stereotipi“ – reči su osnivačice Udruženja Romkinja „Osvit“.

Doc. dr Boban Džunić; Foto: Niške Vesti

Predsednik Skupštine doc. dr Boban Džunić podsetio je i da Romi u niškom parlamentu imaju svoje predstavnike.

„Skupština Grada je u februaru usvojila Lokalni akcioni plan za inkluziju Romkinja i Roma u Nišu za period 2024 – 2026. godine. Skupština grada u budžetu je za to planirala 12 miliona dinara i sa zadovoljstvom mogu da kažem da ćemo sve to sprovoditi veoma transparentno“, istakao je dr Džunić.

Prema podacima nevladinih organizacija u Nišu živi oko 20.000 Roma.

Podsetimo, Tvrđavski most svetli juče i danas, plavo – zelenom bojom povodom obeležavanja Međunarodnog dana Roma, u to ime spred Gradske kuće u Nišu vijori se i romska zastava.

Osmi april je zvanično proglašen praznikom Roma u čitavom svetu 1990. godine u Poljskoj, tokom četvrtog Svetskog romskog kongresa Međunarodne romske unije, u spomen na prvi veći međunarodni susret romskih predstavnika koji je održan u Čelsfildu pored Londona od 7. do 12. aprila 1971. godine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com