Društvo

Održan okrugli sto „Nauka i privreda zajedno do inovacija“: Broj istraživača u Srbiji dosta manji nego u zemljama Evropske unije

Okrugli sto pod nazivom „Nauka i privreda zajedno do inovacija“,  u organizaciji StarTech programa koji sprovodi NALED uz podršku kompanije Philip Morris, u okviru kampanje “Mesec inovacija”, održan je u Naučno – tehnološkom parku.

Kroz panel diskusiju predstavljeni su primeri dobre prakse, ali i pravci za jačanje saradnje dva sektora, kroz usmeravanje istraživačkih tema u skladu sa potrebama tržišta, i zajednički razvoj inovativnih proizvoda i usluga, imajući u vidu podatak da je samo 3% preduzeća u svom radu realizovalo inovacije u saradnji sa akademskim institucijama ili istraživačkim organizacijama.

 

“ Sa partnerima ćemo razgovarati o tome kako treba da izgleda veza između nauke i privrede, da bi naš inovativni sistem bio što produktivniji, na nivou onoga u Evropskoj uniji, kazao je Dušan Vasiljević, direktor za preduzetništvo i investicije u NALED-u.

Prema Vasiljevićevim rečima, projekat napreduje jako dobro.

“Zatvorili smo već jedan ciklus dodele prvog seta bespovratnih sredstava, u iznosu od otprilike milion dolara. Ta sredstva je dobilo 29 kompanija i mogu da kažem da, nakon Beograda, firme koje su dobile najviše sredstava se nalaze baš na teritoriji Niša”, rekao je Vasiljević.

Naglasio je da će se realizacija projekata pratitim, ali i da će se kontinuirano pružati podrška korisnicima sredstava, kroz set mentorske podrške.

Dr Slavomir Stošović, profesor strukovnih studija i direktor kompanije Kanandi, izjavio je da je, posledično svojim zanimanjima, izuzetno zainteresovan za temu saradnje privrede i akademskih institucija, ali I da je važno da se napravi obostrana veza.

“Ima interesa i na jednoj i na drugoj strani, ali je važno da to bude suštinska saradnja. Sa jedne strane, za akademiju je veoma važno da razume biznis i da, u saradnji sa privrednicima, razume zašto je to važno i kako doći do proizvoda koji će praviti razultate i razviti jedan moderan biznis. Sa druge strane, za privredu je veoma važno da iz akademskih institucija dobija transfer znanja, da dobije ono što je savremeno znanje, savremena istraživanja i rezultate kroz to, kao i, na kraju lanca, da dobije školovane kadrove, od kojih će sutra imati itekakvih koristi”, ističe Stošović.

Dr Milan Ranđelović, direktor Naučno-tehnološkog parka Niš, podsetio je da njegova institucija ima dve ključne oblasti delovanja.

“Jedna je vezana za direktnu podršku kompanijama članicama NTP-a, a druga generalno za podršku aktivnostima koji imaju za cilj jačanje i razvoj inovacionog i startap ekosistema. Konkretno ovaj događaj  treba da podrži razvoj inovacionog ekosistema, promociju startap i tehnološkog preduzetništva, razgovor o problemima u okviru samog ekositsema, ali i ukazivanje na neke mogućnosti i prilike onima koji su zato zainteresovani. Tako da nema boljeg mesta za održavanje jednog ovako multidisciplinarnog pristupa ovoj oblasti od Nučno-tehnološkog parka, u našem regionu”.

Istakao je da ima mnogo problema, ali i dosta dobrih stvari.

“Imamo veliki potencijal među velikim brojem mladih i pametnih ljudi, koji su sticajem okolnosti, kulturološkog nasleđa, možda  nedostatka formalnog obrazovanja iz oblasti tehnološkog preduzetništva, pre svega školovani sa idejom i odrastaju sa idejom da se zaposle u nekoj dobroj firmi, gde će raditi dobar posao i primati dobru platu, a trebalo bi raditi na identifikaciji onih koji imaju znanja, afiniteta i mogućnosti za tehnološko preduzetništvo i podstaći ih i motivisati da možda osnivaju svoja preduzeća, koja će stvarati dodatnu vrednost, koja će dati doprinos, generalno, unapređenju lokalne privrede”, izjavio je Ranđelović, pa dodao:

 

“S druge strane, Univerzitet u Nišu, pre svega, predstavlja jednu fantastičnu bazu znanja, kako znanja u nastavnom pogledu i pogledu prenosa znanja, tako i u pogledu potencijala za komercijalizaciju različitih istraživačko-razvojnih aktivnosti. Tako da i redovne istraživačke aktivnosti sa Univerziteta, ali i različite mogućnosti za finansiranje zajedničkih projekata sa privredom, mogu u perspektivi dovesti do toga da se i sa univerziteta kreira povećan broj novih startapa, koji mogu u perspektivi da postanu uspešna privredna društva koja će nositi razvoj našeg regiona.”

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com