Društvo

Za kamere na bulevarima devet miliona dinara, za zaštitne ograde 11 miliona

Za unapredjenje bezbednosti saobraćaja na području Niša ove godine bi trebalo da bude utrošeno 80 miliona dinara, a reč je o sredstvima koja se obezbedjuju naplatom novčanih kazni za prekršaje i privredne prestupe.

Novac će biti utrošen u skladu sa Programom koji je usvojilo Veće grada Niša, uz napomenu da će, ukoliko prihodi ne budu u skladu sa planiranim, Savet za bezbednost saobraćaja odrediti prioritete koji će biti finansirani i realizovani.

Programom je predvidjeno da najviše para – 11 miliona dinara bude izdvojeno za nabavku zaštitnih pešačkih ograda koje će biti postavljene na onim deonicama bulevara na kojima je uočeno da pešaci nepropisno prelaze kolovoz.

Druga najznačajnija stavka u Programu je u iznosu od devet miliona dinara i namenjena je za nabavku i ugradnju kamera koje će na bulevarima registrovati vozila koja prekoračuju propisanu brzinu i automatski prepoznavati njihove registarske tablice.

Za nabavku saobraćajne signalizacije koja će biti postavljena u blizini škola planirano je šest miliona, a isto toliki iznos planiran je za uredjenje zona škola u cilju povećanja bezbednosti učenika.

Značajna sredstva Programom su predvidjena i za različite edukacije i kampanje koje imaju za cilj veću bezbednosti svih učesnika u saobraćaju.

Za edukaciju i obuku dece na saobraćajnim poligonima predvidjena su četiri miliona dinara, za kampanju za podizanje svesti o rizicima koje nosi prekoračenje brzine i alkohola predvidjeno je nešto više od šest miliona dinara, a za nabavku i izradu virtuelnog saobraćajnog poligona pet i po milion dinara.

Kampanja usmerena ka biciklistima i nabavka bicikala koje će biti korišćene na poligonu škole “Njegoš” koštaće 4,7 miliona dinara, a nabavka “obrazovno-vaspitnog i promotivnog materijala” koji za cilj imaju edukaciju predškolaca i djaka koštaće pet miliona dinara.

Programom su predvidjena sredstva i za opremanje jedinica saobraćajne policije i Hitne pomoći.

Za nabavku opreme za saobraćajne policajce, poput baterijskih lampi, fluorescentnih prsluka i stop tablica predvidjen je milion dinara, za nabavku radara za “presretača” planirano je tri i po miliona, za nabavku testova koji otkrivaju da li su vozači koristili psihoaktivne supstance planirana su dva miliona, a milion dinara planiran je za nabavku opreme koju Hitna pomoć koristi u slučaju saobraćajnih nesreća.

Značajna sredstva biće izdvojena i za rad članova gradskog Saveta za bezbednost saobraćaja.

Za edukacija članova Saveta iz oblasti bezbednosti saobraćaja planirano je 500.000 dinara, isto toliko i za njihova putovanja na treninge i edukacije, a isti iznos biće izdvojen i za promovisanje rada Saveta.

Postavljanje kamera na bulevarima u Nišu i zaštitnih pešačkih ograda predstavnici grada najavili su kao jednu od mera za povećanje bezbednosti učesnika u saobraćaju nakon što se 4. januara na Bulevaru Medijana dogodila teška saobraćajna nesreća u kojoj su stradali pešaci Andrej Prekljušaj (12) i Dejan Ilić (48).

Gradjani Niša su nakon te nesreće više puta protestovali i tražili da se postave kamere na bulevarima, ali i da se pooštre kazne za počinioce udesa sa smrtnim ishodom.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com