Društvo

Za bebu više! Gradska opština MEDIJANA to UME NAJBOLJE

Republika Srbija i predsednik Aleksandar Vučić pokrenuli su veliku akciju unapređenja pronatalitetne politike, pa u ovoj oblasti kako vidimo država preduzima konkretne i izuzetno značajne mere.

Gradska opština Medijana se svojim radom, manifestacijama i planovima uveliko priključuje državnoj strategiji. Naime, Gradska opština  Medijana je već godinama  primer na jugu Srbije za podsticaj rađanja i zaustavljanja bele kuge, jer se mnoge aktivnosti već tradicionalno održavaju a sredstva iz budžeta izdvajaju za konkretne mere. Državne mere samo su potvrda je GO Medijana na dobrom putu, kojim će i nastaviti za dobrobit države i novih generacija.

Gradska opština Medijana peta je opština u Srbiji po izdvajanju sredstava za osnaživanje porodica sa malom decom. Ona na ovaj način ukazuje na značaj povećanja stope nataliteta i pruža jaku podršku državnoj politici u ovoj oblasti.

Nakon niza manifestacija koje podržavaju pronatalitetnu politiku, akcija “Medijana – Za bebu više“ nastavlja se koncertom u Parku Svetog Save 1. avgusta kada će se Nišlijama predstaviti „Niški Big bend“ koji čine mladi, perspektivni i talentovani muzičari. Ovo je njihov prvi nastup u Parku Svetog Save a koncert počinje u 20 sati.

Foto: GO Medijana

“Večerašnji koncert je samo još jedna u nizu akcija kojom želimo da ukažemo na važnost proširenja porodice, jer upaređenje pronatalitetne politike je ono što je prioriter naše opštine”, rekao je za Niške Vesti Nebojša Kocić, predsednik Gradske opštine Medijana.

Da Medijana ide pravim putem potvrdila je i ministarka bez portfelja zadužena za demografska pitanja i populacionu politiku prof.dr Slavica Đukić Dejanović kada je posetila Gradsku opštinu Medijana.

Gradska opština Medijana, po brizi za pronatalitetnu politiku i porodice sa troje i više dece, po oceni Pokreta za decu tri plus, peta je od 169 gradova i opština u Srbiji  kao jedina gradska opština, odnosno opština koja nije jedinica lokalne samouprave.

Da statistika bude u korist beba Gradska opština Medijana svakom prvorođenom detetu u nedelji na teritoriji opštine daruje 10 000 dinara, a svakom trećerođenom detetu u porodici 120 000 dinara, opština svake godine  finansira vantelesnu oplodnju za 20 parova sa po 200 000 dinara. Daje stipendije najboljim studentima, pomaže talentima.

U ovoj niškoj opštini razmišlja se i o zabavi mališana, zbog toga su ove godine po prvi put organizovane „Igre bez granica“. Učestvovalo je deset škola sa više od 1500 dece sa teritorije GO Medijana. Učenici Osnovne škole „Radoje Domanović“ pobednici su ovogodišnjih igara, pa će kad krene školska godina nova dobiti na poklon novi informatički kabinet.

Foto: GO Medijana

Kartice sa popustom za mame i bebe

U četrdesetak firmi i radnjiu Nišu mame mogu sa popustom od 20 do 50 posto da kupuj usve što im je potrebno. Gradska opština Medijana je ove popuste omogućila i majkama iz celog grada. Vaučere za dodelu kartica dobijaju porodilje još u porodilištu sa informacijama o tome kako mogu da ostvare ovo pravo. Do sada je kartice preuzelo oko 150 mama.

U proleće je obeležen Dan porodice, u organizaciji Komisije za mlade i pronatalitetnu politiku ove opštine. U parku Sveti Sava organizovano je više različitih igara u kojima su se takmičila  deca, ali i roditelji.

Foto: GO Medijana

„Uskršnja radost“ jedna je od takođe zanimljivih akcija Gradske opštine Medijana koja je organizovana na veliku Veliku subotu  ispred Hrama Svetog cara Konstantina i carice Jelene u Parku Svetog Save. U ovoj akciji na pravljene su radionice farbanja i ukrašavanja uskršnjih jaja, a organizovana je i podela farbanih jaja i slatkih paketića .

“Sve akcije koje organizujemo biće nastavljene i dodatno proširene daljim aktivnostima. Jednom mesečno održavaćemo i sastanke Kluba mama, na kojima će gostovati stručnjaci koji će savetima i razgovorom sa majkama pomoći da one u odrastanju svojih mališana uživaju. To će ujedno i biti prilika za mame da se upoznaju, druže i jadna drugoj budu podrška”, rekao je Kocić za Niške Vesti.

Uz podršku Gradske opštine Medijana održanje drugi Sabor porodica sa troje i više dece, koji je podržao Pokret za decu Tri plus iz Čačka. Druženje niških porodica, roditelja i dece sa predstavnicima Tri plus-a upriličeno je u Pozorištu lutaka. Pokret za decu Tri plus predsedniku Gradske opštine Medijana Nebojši Kociću uručio je nagradu- Ponosna kolevka.

Fondacija Carica Jelena koju je nedavno osnovala Gradska opština Medijana imaće u budućnosti za zadatak održavanje “Humanih dana u Medijani”. U okviru njih prikupljaće se neophodna sredstva za one kojima su najpotrebnija.

Foto: GO Medijana

Gradska opština Medijana već tradicionalno godinama unazad  na Lazarevu subotu ili Vrbicu, kako se ovaj praznik u narodu još zove, najmlađim sugrađanima poklanja zvončiće, venčiće i knjige.Osmesi mališana dovoljno su govorili o radosti darivanja.

Rođendan sa Medijanom

Najveća niška opština je pred Novu Godinu organizovala nekoliko druženja i proslavu rođendana za decu u hraniteljskim porodicama. Podstaknuti  radošću dece i sjajnom atmosferom na tim slavljima odlučeno je da se ova praksa nastavi. Već u  januaru i martu proslavljeni su rođendani deci rođenoj u tom mesecu.

Bilo je i vremena za takmičenja i olimpijade, tako je na red došla i Internacionalna Balkanska olimpijada umetnosti i igre za Grand Pehar Medijane 2018. Male niške balerine i baletanisu, u velikoj konkurenciji takmičara iz Srbije, Bugarske, Rusije, Republike Srpske,Italije, Grčke i Rumunije, osvojile šest zlatnih medalja.

A zimi je najlepše u Parku Svetog Save, to su pokazali i „Zimski dani u Medijani 2017, za bebu više“ koji su tokom tri dana trajanja okupili više od 1500 dece. Deca su se družila sa deda Mrazom i njima dragim likovima iz bajki i crtanih filmova. Svako dete koje je došlo dobilo je na poklon neki slatkiš, sok, ali i priliku da svoju želju napiše ili kaže Deda Mrazu.

Akcija “Medijana – Za bebu više“ nastavlja se večerašnjim koncertom u Parku Svetog Save kadaće se predstaviti “Niški Big bend“ koji čine mladi, perspektivni i talentovani muzičari. Ovo je njihov prvi nastup a koncert počinje u 20 sati na pozornici u parku.

Putem kojim ide Medijana ide i porodica mame Milice Milošević i oca Bogdana. Oni su jedna od najbogatijih porodica u Nišu, u Srbiji- jer imaju Jovana, Ognjena i Vuka. Njima je Gradska opština Medijana uz pomoć „Žitopeka“ darivala kolica za njihove trojke, rođene 20. januara ove godine. Oni će večeras biti i domaćini i gosti koncerta.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com