Društvo

(VIDEO) Nova terminalna zgrada aerodroma od jula meseca

Predsednik Skupštine Grada Niša doc. dr Boban Džunić i v.d.direktora aerodroma "Srbije" obišli su radove u okviru kompleksu "Konstantin Veliki".

Ugovor o izgradnji internih saobraćajnica i pratećih hidrotehničkih, elektroenegetskih i telekomunikacionih instalacija u okviru kompleksa aerodroma “Konstantin Veliki”, nedavno su potpisali ministar saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Goran Vesić, v. d. direktora “Aerodroma Srbije” i direktor kineske kompanije “Šandong Internešnal” (China Shandong International Economic and Tehnical Cooperation Group) Son vu Džun.

Današnji obilazak radova u okviru kompleksa “Konstantin Veliki”; Foto: Niške Vesti/J.Miladinović

Ugovoreni radovi koštaće 16 miliona evra, a kineska kompanija “Šandong” ima obavezu da ih završi do 1. jula kada je planirano da putnici krenu iz novoizgrađene zgrade sa terminalima na niškom aerodromu.

Foto: Niške Vesti/J.Miladinović

“Ne mogu da sakrijem svoju sreću i ushićenost onim što sam danas video, jednostavno rečeno, slika govori više od hiljadu reči. Sve ono što smo slušali u Skuštini grada Niša od strane pojedinih odbornika iz nekih odborničkih grupa, da smo poklonili aerodrom Republici Srbiji, pada u vodu. Do sada je iz Republike Srbije u aerodrom Konstantin Veliki uloženo oko 35 miliona evra što govori o pravednosti odluke koju smo mi doneli u Skupštini grada Niša u junu 2018. godine kada smo svoja upravljačka prava preneli Republici”, istakao je predsednik Skupštine Grada doc.dr Boban Džunić.

Foto: Niške Vesti/J.Miladinović

On pojašnjava da aerodrom jeste niški jer se nalazi nalazi na teritoriji grada, a grad jeste deo Republike Srbije.

Ulaganja države u niški aerodrom do sada iznose 35 miliona evra.

“Republički budžet je taj koji finansira sve ove radove. Uporedno 2018. godine, protok putnika na niškom aerodromu je bio oko 350. 000, dok je u 2023. godini taj broj bio veći za 100.000”, navodi dr Džunić i dodaje da taj podatak govori šta aerodrom znači za Niš- veliki broj putnika i turista, što će doprineti  bržem i boljem razvoju samog grada.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Niške Vesti (@niskevesti)

Iz uprave “Aerodroma Srbije”  kazali su da je krajni cilj za otvaranje jul mesec kada će ova zgrada biti otvorena  za odlazeće putnike, dok će dolazeći putnici ostati u postojećoj zgradi do stvaranja uslova za njihov premeštaj.

“Nakon završetka ove zgrade, srušićemo postojeću, onu malu i na njenom mestu napraviti novu zgradu koja će biti nastavak ove zgrade čiji su radovi u toku. Do tada bi trebalo da budu završeni parking, prilazi i povezvanja na neophodnu infrastrukturu”, kazali su.

Potpisan ugovor sa kineskom kompanijom podrazumeva uređenje 53.900 kvadrata aerodromskog prostora, od ukupno 80.000 kvadrata.

Po završetku radova, na niškom aerodromu očekuje se više putnika i uvođenju novih linija.

Zahvaljujući potpisanom ugovoru kompleks aerodroma posle 38 godina rada biće priključen na gradsku kolektorsku mrežu.

Postojeća zgrada aerodroma; Foto: Niške Vesti/J.Miladinović

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com