Društvo

(VIDEO) Na ovom stolu je Medvedev projektovao sve značajnije zgrade u Nišu

Spomen-soba poznatog ruskog i niškog arhitekte Aleksandra Medvedeva (1900-1984) je otvorena i to u okviru budućeg Muzeja arhitekture Niša u prostorijama niškog Društva arhitekata, u ulici Generala Mijolka Lešjanina 52, tik uz prugu ka OTC-u.

Autori postavke su Mr M. A. Medvedev i Z. Čemerikić.

Na svečanom otvaranju danas bili su članovi društva i poštovaoci rada velikog arhitekte. Sin proslavljenog arhitekte Mr Mihailo Medvedev održao je interesantno predavanje i predstavio radove svog oca, objašnjavajući i životne prilike u godinama kada je Medvedev stvarao istoriju Niša.

Foto: Niške Vesti/Vodeničarski

Otvaranje spomen sobe najavljeno je još septembra kada je urađen mural u Medvedevoj ulici u Nišu, o čemu su Niške Vesti pisale.

Aleksandar Medvedev je živeo i radio u Nišu od 1935. godine do smrti 1984. godine. Ogroman broj značajnih objekata u Nišu je po njegovim projektima. U periodu od 1935. do kraja 60-tih godina upravo ta zdanja predstavljaju značajnu zaštićenu graditeljsku baštinu. Medvedev je projektovao mnoge kultne građevine u Nišu, uključujući zgradu Tehničke škole u kojoj je predavao. Arhitekta Medvedev je takođe osnovao i vodio gradski projektantski biro „Niš Projekt“. Arhitekta Medvedev je do 1941. godine projektovao oko 60 stambenih i javnih objekata, među kojima je Berza rada, građena 1937. godine i zgrada Doma šegrtske omladine podignuta 1940. godine, današnja Skupština Grada. 

A koliko je godina prošlo od ideje do realizacije Spomen-sobe za Niške Vesti govorio je sin proslavljenog arhitekte Mr Mihailo Medvedev, isto arhitekta.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Niške Vesti (@niskevesti)

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com