Društvo

Otvaranje Spomen-sobe arhitekte Aleksandra Medvedeva

Poznati ruski ali i niški arhitekta Aleksandar Medvedev (1900-1984) dobiće Spomen-sobu i to u okviru budućeg Muzeja arhitekture Niša u prostorijama Društva arhitekata Niša.

Autori postavke su Mr M. A. Medvedev i Z. Čemerikić. Svečano otvaranje zakazano je za 29. decembar u 13 sati. Otvaranje spomen sobe najavljeno je još septembra kada je urađen mural u Medvedevoj ulici u Nišu, o čemu su Niške Vesti pisale.

Aleksandar Medvedev je živeo i radio u Nišu od 1935. godine do smrti 1984. godine. Ogroman broj značajnih objekata u Nišu je po njegovim projektima. U periodu od 1935. do kraja 60-tih godina upravo ta zdanja predstavljaju značajnu zaštićenu graditeljsku baštinu. Medvedev je projektovao mnoge kultne građevine u Nišu, uključujući zgradu Tehničke škole u kojoj je predavao. Arhitekta Medvedev je takođe osnovao i vodio gradski projektantski biro „Niš Projekt“.

Arhitekta Medvedev je do 1941. godine projektovao oko 60 stambenih i javnih objekata, među kojima je Berza rada, građena 1937. godine i zgrada Doma šegrtske omladine podignuta 1940. godine, današnja Skupština Grada.

Medvedev i Tesla dobili mural! Tu gde se spajaju ulica i bulevar – baš na stogodišnjicu! (VIDEO)

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pročitaj i :
Close
Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com