Sport

Uspešno izveden uspon na vrh Kun na Suvoj planini

Posle pauze od dva i po meseca, ponovo je došlo vreme za organizovanje redovnih planinarski aktivnosti, i Planinasko društvo “Preslap” je u nedelju, 13.septembra 2020.godine, uspešno organizovalo svoju lokalnu akciju na Suvoj planini, čije je glavno odredište bio vrh Kun, visok 659 metara. Odaziv na akciju bio je izuzetan, 58-oro planinarki i planinara, i rekreativaca, došlo je u selo Jelašnica na početak lagane, ali lepe trase, koja obiluje atraktivnim vidicima.

Na uspon su učesnici krenuli kod spomenika oslobodiocima Jelašnice, u centru sela.

“Malo iznad Jelašnice, nalazi se atraktivan, stenoviti vidikovac, zvani Vodnički kamen, visok oko 400 metara, tik iznad novog autoputa Niš – Sofija. Odatle se kao na dlanu vide i selo Jelašnica, i Niška Banja, i grad Niš, ali to je bio tek prvi vidikovac odakle se panoramski moglo uživati u pogledu na Suvu planinu i na grad Niš”, navodi Miroslav Dokman iz Planinarskog društva Preslap.

[meta_gallery_slider slider_height=”500″]

Dalje je trasa vodila grebenom, koji se nalazi sasvim blizu Jelašničke klisure, a paralelan je i sa najvišim grebenom Suve planine. Pogled na vrhove Suve palnine, i uzvišenja oko Jelašničke klisure, iz malo drugačijeg ugla, bio je fascinantan. Pre završnog uspona na Kun, planinari su se blago spustili u atar sela Bancarevo.

“U završnici uspona, pogled je mnogo češće bio usmeren unazad, zato što neposredno pre vrha Kun, kao sa neke prelomne tačke, u jednom kadru vide i vrhovi na niškoj strani “potkovice” Suve planine (Mosor, Sokolov kamen, Trem), i oni prema Beloj palanci i tamošnjoj “potkovici” (Pasarelo, Smrdan, Rženac i Divna Gorica)”, ističe Dokman.

Sa vrha Kun, planinari su se spustili u selo Donja Studena, gde je akcija, posle 15 pređenih kilometara, i završena. U okviru akcije, održano je i predavanje o lekovitom bilju, a mnogo korisnih saveta izrekao je Novica Vidojković iz sela Kunovica, poznati sakupljač lekovitog bilja.

“Trasa koja od Jelašnice vodi do vrha Kun, a onda se spušta u Donju Studenu, itekako može biti razvojna šansa za aktivni odmor i turizam na Suvoj planini. Ova staza odlično upotpunjuje mnogo poznatije i posećenije staze kroz srce Jelašničke klisure i do najviših vrhova Suve planine. Greben prema Kunu je znatno niži, i vodi paralelno sa Jelašničkom klisurom i najvišim grebenom Suve planine, a prelazak ne iziskuje posebne napore”, kaže Miroslav Dokman.

Glavni aduti ove staze su neverovatno lepi panoramski pogledi, i sa promocijom ove staze i organizovanjem uspona treba nastaviti.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com