Društvo

Uručenjem sertifikata završena obuka za kuvare

Priprema hrane, tehnike kuvanja, izbor i kombinovanje namirnica, serviranje i dekorisanje, samo su deo programa edukacije koja je, uprkos složenim epidemiološkim prilikama, održana u organizaciji Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša.

Iako je interesovanje bilo veliko, edukaciju je prošlo desetak kandidata.

„Interesovanje je, po tradiciji, i ovaj put bilo veliko, ali smo bili ograničeni epidemiološkim merama i malim prostorom u kojem je trebalo ispoštovati propisanu fizičku distancu. Edukacija je besplatna, a polaznici su, kao potvrdu o uspešno završenoj obuci, dobili sertifikate. Moram da naglasim, da sertifikat nema težinu diplome koja se stiče u školama, ali je dokaz da su kandidati osposobljeni za rad u kuhinji i da, kao pomoćno osoblje, mogu da rade u bilo kom restoranu“, navodi Zoran Mirašević predsednik Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša.

 

Foto: S.P.

Edukacija je i ovoga puta realizovana prema sertifikovanom programu, u okviru kojeg su polaznici prošli teorijski deo koji je vodila Ančica Dimitrijević profesor stručnih predmeta Ugostiteljsko-turističke škole u Nišu i Više poslovne škole strukovnih studija, smer gastronomije u Leskovcu.

Foto: S.P.

U praktičnom delu obuke smenjivali su se mladi kuvari, juniori Udruženja Andrija Kocić, Dragan Jovanović i Petar Majstorović, višestruki osvajači evropskih i svetskih gastronomskih priznanja.

Foto: S.P.

„Fokus ove edukacije bilo je slaganje mesa i povrća sa ciljem da se dobije hranljiv, izbalansiran obrok koji ne mora uvek mnogo da košta. Zanimljivo je da su u grupi bile uglavnom žene sa iskustvom u pripremanju hrane, ali su došle po dozu znanja, koje će im sigurno biti od koristi, kod kuće ili gde god budu pripremale. Naučile su da tradicionalan način kuvanja nije nužno i najbolji, kao i da bilo koji srpski specijalitet serviran na moderan način može da deluje egzotično“, objašnjava Ančica.

 

Foto: S.P.

Ovakav vid obuke niško udruženje organizuje poslednjih deset godina i za svo to vreme stručnu obuku je prošlo oko 300 polaznika. Većina njih je, zahvaljujući sertifikatima, našla zaposlenje u ugostiteljskim objektima jugoistočne Srbije, a neki su pokrenuli i spostveni biznis.

Ukoliko epidemiološke prilike budu povoljne u narednim mesecima, u Udruženju planiraju da organizuju bar još jednu besplatnu obuku iz oblasti gastronomije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com