Zdravlje

Edukacija farmaceuta: Apoteka – prijatelj zdravog potomstva

„Apoteka – prijatelj zdravog potomstva“ dobio je podršku  fondacije Tempus u okviru Erasmus+ programa (KA210-ADU) Evropske unije.

Ovaj projekat predviđa edukaciju magistra farmacije o racionalnoj primeni lekova u periodu trudnoće i dojenja radi pružanja savetovanja i podrške trudnicama i dojiljama o bezbednom korišćenju lekova u terapiji hroničnih bolesti i tokom samomedikacije. U okviru sprovedene edukacije magistara farmacije, biće istaknute prednosti dojenja za zdravlje beba i porodilja u cilju pružanja podsticaja dojiljama koje imaju zdravstveni problem za nastavak dojenja uz izbor optimalne terapije.

Svedoci smo velikog straha trudnica da se koriste medikamenti u toku trudnoće, ali je praksa pokazala da postoji dosta nepoznanica baš na ovu temu. Seminari koji će biti održani donose odgovore baš na ova pitanja.

Pružanjem saveta o pravilnoj primeni leka, farmaceuti će doprineti unapređenju  bezbednosti i  efikasnosti terapije, povećanju stepena adherence a shodno tome i poboljšanju zdravlja majke i bebe.  Dodatno, promocijom i podrškom dojenju, magistri framacije će biti prvi put u prilici da utiču na povećanje stope dojene dece što predstavlja zdravstveni prioritet u većini evropskih zemalja i u Srbiji (Nacionalni program podrške dojenju iz 2018. godine).

Istraživanja i edukacije predviđene su do 31. avgusta 2025. godine, a izvodi se u saradnji sa hrvatskim farmaceutskih udruženjem Progressus a okosnica je bezbedna primena lekova u period trudnoće i dojenja. U skladu sa tim predviđena su tri akreditovana seminara od strane Zdravstvenog saveta Srbije.

Dva seminara kontinuirane edukacije “Samolečenje tokom trudnoće – mogućnosti i ograničenja” i “Optimalna terapija najčešćih bolesti u periodu trudnoće i dojenja” biće održana u Nišu 4. marta sa početkom u 10 sati u  Svečanoj sali Univerziteta u Nišu (zgrada stare “Banovine”), Univerzitetski trg br.2 (na raskrsnici Keja Mike Paligorića i Šumatovačke ulice, kod ulaza u Tvrđavu).

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com