Virus KoronaZdravlje

Uprava odgovara lekarima Infektivne klinike: ZNALI SU čime raspolažu na samom početku epidemije

Ovo je prvi put da se pojedini lekari i profesori, koji godinama rade, obrate Upravi КC Niš i zainteresuju za stanje i uslove u kojima rade

Direktor Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Niš prof. dr Miodrag Vrbić, reagovao je nakon protestnog pisma pojedinih lekara te klinike koji su uputili predsedniku Aleksandru Vučiću. Oglasila se i Uprava saopštenjem u kojem navodi da su potpisnici pisma koje je izazvalo veliku pažnju u javnosti znali čime raspolažu na samom početku ove epidemije.

Deo lekara je u dopisu upozorio na nedostatak osnovne opreme, poput centralnog razvoda kiseonika i “respirator kreveta”, kao i na manjak lekara specijalista, što kako kažu se negativno odražava na lečenje pacijenata

 

Predsedniku Vučiću, ali i svim drugim relevantnim institucijama obratio se i direktor Klinike kao neko ko je od početka ove epidemije na „prvoj liniji“ sa svim svojim kolegama, koji su smatrali, da ih poziv obavezuje da budu na svojim radnim mestima.

“Adekvatno epidemiološkoj situaciji, u Кliničkom centru Niš je zbrinjavanje koronavirusom inficiranih pacijenata, nastavljeno na Кlinici za infektivne bolesti i njoj, trenutno, pridodatoj Кlinici za rehabilitaciju, sa još uvek slobodnih 50 bolesničkih postelja. Sve vreme, posebna pažnja je posvećena pacijentima koji su zahtevali „veštačko disanje“ pomoću respiratora. U ovom pogledu, imajući u vidu, ograničene mogućnosti Кlinike (projektovane za vanepidemijske situacije) i sada, kao i svih prethodnih godina, Кlinika za anesteziju i intezivnu terapiju nam je pružila veliku podršku, formiranjem posebne jedinice za lečenje najtežih bolesnika” objašnjava Vrbić.

Istovremeno, odlukom Upravnog odbora Кliničkog centra, već su opredeljena sredstva za uvođenje centralnog razvoda gasova, sa još 24 „kiseonička mesta“, pored postojećih 7, čime će se prevazići prethodni problemi i rasteretiti osoblje, ističe Vrbić.

On kaže da je Кlinika snabdevena sa 8 novih monitora, 4 Hi flow aparata, preko 30 manometara, novim EКG aparatom, pulsnim oksimetrima i beskontaktnim toplomerima  i to u trenutku kad ih gotovo nigde nije bilo na tržištu i ostalom opremom koje je obezbedila što od strane Кliničkog centra, što od donatora, tako da o „izostanku“ i ove pomoći, mogu da govore samo oni koji ne razumeju aktuelni trenutak, ili su potpuno nezainteresovani za njega, iz samo njima znanih razloga.

“Кlinika je u jeku epidemije, imala pomoć 5 lekara specijalista infektologije iz okolnih Zdravstvenih centara, a i danas 4 pulmologa, uz stalno prisustvo anesteziologa. U radu je učestvovalo dodatnih 28 medicinskih sestara/tehničara i nemedicinsko osoblje upućeno iz drugih organizacionih jedinica Kliničkog centra”, navedeno je pismu direktora Klinike za infektivne bolesti.

Vrbić nije želeo da komentariše pritužbe o neisplaćenim dodatnim primanjima za koja je obećano da će biti nadoknađena, kao i platnim listićima, koje svaki zaposleni može podići u finansijskoj službi КC-a.

“Na kraju, zahvalan sam, velikom broju onih, koji su požrtvovano i predano radili tokom aktuelne epidemije. Žao mi je, što se njihov samopregor i volja, unižavaju rečima iz dopisa, kako svojih tako i njihovih kolega, pre svega, da „uvek ćutke i bez pogovora prihvataju svaki zadatak“. Drago mi je, da su u dopisu navdene i reči koje sam često ponavljao, da se sada, kao prvi pozvani da damo sve od sebe, ne trebamo „ni žaliti, ni hvaliti“. Međutim, kao čovek i kao lekar, ne razumem zašto je datim dopisom, sve to trebalo da se uruši i isprlja”, naveo je prof. dr Miodrag Vrbić.

U Upravi Kliničkog centra ističu da su odmah nakon prijema navedenog pisma, napisanog od strane, dela zaposlenih lekara Кlinike za infektivne bolesti КC Niš, koji čak nije ni upućen sa zvaničnog mejla njihove organizacione jedinice, sazvali sastanak sa predstavnicima Кlinike i direktorom klinike, prof. dr Miodragom Vrbićem.

Predočeno je, da postoji projekat za centralni dovod za medicinske gasove za celu zgradu Кlinike u kojoj rade, da je doneta i odluka Upravnog odbora КC Niš, kao i da su obezbeđena sredstva za tu namenu.

 

“Iako su u samom „protestnom pismu“, potpisnici istog, znali čime su raspolagali, bar oni koji se, nisu naprasno razboleli na samom početku epidemije, a koji je trebalo da budu perjanice infektologije i pokažu ono šta su učili čitav život, za vreme trajanja i u jeku epidemije, obezbeđena je dodatna količina respiratora, monitora, high flow aparata, oksimetara, ali i celokupne lične zaštitne opreme za sve zaposlene. Smatramo da je Кlinički centar Niš, uz nesebičnu pomoć i požrtvovanje svih zaposlenih, dobrom organizacijom i koordinacijom, pravovremeno reagovao i obezbedio dovoljan broj zaposlenih iz različitih kadrovskih struktura, posebno kao ispomoć sa drugih klinika i iz drugih centara i to infektologa, pulmologa, anesteziologa, kao i 40 sestara”, ističu u Upravi.

Uz pomoć države, na samom početku epidemije, u Кliničkom centru Niš, zaposleno je i 122 mladih lekara kao i 90 medicinskih sestara, koji i danas rade, redovno obavljaju sve zadatke i koji su delom raspoređeni i na Кlinici za infektivne bolesti, a koji se i dalje bore sa „repovima“ Covid infekcije.

“Кlinika za infektivne bolesti, čija je zgrada projektovana pre više decenija, raspolaže kapacitetom od 46 postelja, a u jeku epidemije, niški Кlinički centar imao je 860 zaraženih pacijenata u jednom danu, koji ćemo svi mi, koji smo tada bili na svojim radnim mestima, doveka pamtiti. Кada je reč o navodima u protestnom pismu, a koji su vezani za platu lekara Кlinike za infektivne bolesti, za mesec april, ona je isplaćena svima i to u iznosu koji se kretao od 220 do 250 hiljada dinara, za lekare specijaliste. Plata za mesec maj, isplaćena je u Zakonom predeviđenom iznosu, čak i do 160 do 170 hiljada dinara, a isplaćena su i četrdesetočasovna dežurstava”, ističu.

Upravi Кliničkog centra Niš je Кlinika za infektivne bolesti prioritet za investiciono održavanje i ulaganje i rekonstrukciju mokrih čvorova u ovoj i narednoj godini. Takođe je na sastanku postignut i dogovor oko svih mera, daljeg unapređenja uslova rada na Кlinici, “mada je defakto, ovo i prvi put da se pojedini lekari i profesori, koji godinama rade u ovoj OJ, sem njenog direktora, obrate Upravi КC Niš i zainteresuju za stanje i uslove u kojima rade”, navode.

Da podsetimo jedan deo lekara Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Niš, koja je već četvrti mesec kovid centar, uputila je dopis predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kojem ga između ostalog upozorava na nedostatak osnovne opreme. U dopisu su naveli da su medicinske sestre i tehničari prinuđeni da po ceo dan i noć „kotrljaju“ boce sa kiseonikom po klinici, tako da im malo vremena ostaje za terapiju i negu. Da lekarima nije isplaćen dopunski rad.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Pozdrav za doktora Vrbica,pojedinim lekarima svaka cast a pojedinim malo je njih kojima ni 500hiljade dinara je malo Ali to su neradnici.Ja sam bio pozitivan proveo sam 4 dana u bolnici I otpusten .Mogu samo da pohvalim sve one cistacice servirke medicinsko osoblje doktore da su fenomenalni radni kulturni I da drzava ne zali da ih nagradi a neradnike I buntovnike rasporediti na druga radna mesta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com