Društvo

Učenici iz Bugarske i Srbije stvaraju zajednički parlament

Šest srednjih škola iz Srbije i iz Bugarske, moći će zajedno da rade na stvaranju efikasnog modela učeničkog parlamenta. Parlament će biti baziran na dobrim praksama iz obeju zemalja i inostranstva, kao i na primeni ljudskih resursa, tehničke podrške i umreržavanja.

Izabrane škole iz Srbije su Gimnazija “Svetozar Marković” Niš, Poljoprivredna škola “Radoš Jovanović Selja” Prokuplje, Srednja škola “Niketa Remizijanski” Bela Palanka, Tehnička škola Knjaževac, Gimnazija “Bora Stanković “Bor i Ekonomsko – trgovinska škola Vranje.

Učenici izabranih škola radiće i na podizanju svesti o problemima i potencijalu mladih kroz sprovođenje inicijativa omladiske mreže. Planirano je i stvaranje pogranične mreže učeničkih parlamenata u calom pograničnom regionu.

Ciljne grupe koje će imati koristi od rezultata ovog projekta su pre svega mladi lideri iz bugarsko – srpskog pograničnog regiona, ali i omladinski radnici, kažu organizatori. Ovaj projekat pod nazivom “Region participacije mladih” traje 15 meseci – od 17. maja 2019. godine do 16. avgusta 2020. godine.

U prvoj fazi projekta realizovano je istraživanje u pograničnom regionu Srbije i Bugarske na temu rada učeničkih parlamenata. U narednom periodu su predviđeni i treninzi omladinskih radnika, tj. nastavnika i mladih lidera na osnovu prethodno razvijene metodologije. Sprovešće se i treninzi za učeničke parlamente i razvoj inicijativa mreže uz upotrebu platforme Virtuelnih zajednica praksi. Organizovaće se i razmena tokom aprila i maja 2020. godine.

Projekat ” Region participacije mladih” realizuje Društvo za razvoj dece i mladih – Otvoreni klub iz Niša u partnerstvu sa Free Youth Center organizacijom iz Bugarske. Kofinansijer je i Evropska unija preko Interreg – IPA Programa prekogranične saradnje Bugarska – Srbija.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com