Ekonomija

U planu veliki infrastrukturni projekti u Nišu

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski razgovarali su danas o ulaganjima u komunalnu infrastrukturu i izgradnji regionalne deponije u okviru projekta ,,Čista Srbija”.

Na sastanku u Nišu je bilo reči i o izmeštanju železničke pruge iz centra grada, neophodnim sanacijama lokalnih saobraćajnica, toku radova na izgradnji stanova za pripadnike bezbednosti i o aviosaobraćaju na Aerodromu “Кonstantin Veliki”.

Foto: Aerodrom Niš

Uprkos gubicima usled pandemije koronavirusa i zabeleženog pada putnika od čak 93 odsto u januaru 2021. godine u odnosu na januar 2020. godine, Momirović je izrazio nadu u oporavak aviosaobraćaja, ali i prosperitet aerodroma u Nišu.

Sagovornici su napomenuli da se, uprkos globalnoj situaciji sa avioindustrijom, radi na proširenju kapaciteta i na izgradnji novog tornja kontrole leta.

Ministar je, podsetivši na to da je ovaj aerodrom projektovan 1986. godine, rekao da je 2019. bila najbolja godina za ovu vazdušnu luku, jer je imala približno 420 hiljada putnika.

On je najavio da u narednom periodu počinje nadogradnja novih 7.000 metara kvadratnih i adaptacija postojećih 2.100 metara kvadratnih terminalne zgrade Aerodroma, za šta je iz budžeta Republike izdvojeno 12 miliona evra.

Prema njegovim rečima, zgrada će imati kapacitet 1,5 miliona putnika godišnje i moći će da opsluži šest vazduhoplova istovremeno.

Takođe, kako je najavio, u novembru počinju radovi i na izgradnji tornja aerodromske kontrole letenja Niš, pri čemu je obezbeđeno 450 miliona dinara iz državnog budžeta za izradu projektno-tehničke dokumentacije, uključujući i studiju izvodljivosti, kao i sredstva neophodna za izgradnju tornja.

Za razvoj vazdušnog saobraćaja u 2021. godini Vlada je opredelila 4,2 milijarde dinara, što je najveći iznos do sada. Od tog iznosa 1,4 milijarde dinara predviđeno je za “Кonstantin Veliki”, precizirao je ministar.

Direktor niškog aerodroma Mihajlo Zdravković rekao je da su, pored konstantnog obnavljanja opreme i nivoa kvaliteta, u toku završni radovi na instalaciji dodatnih 720 metara sistema svetlosnog obeležavanja, čime će se uslovi sletanja na aerodrom poboljšati, i sa sadašnjih 800 smanjiti na 550 metara u uslovima smanjene vidljivosti.

Po završetku obilaska aerodroma, Momirović i Sotirovski su obišli lokaciju izgradnje stanova za pripadnike bezbednosti – kompleks ”Stevan Sinđelić”, čiji je završetak planiran za oktobar 2021. godine.

Objekti u Nišu su projektovani u dve grupacije, A i B. Objekat A se sastoji od ukupno 107 stanova, a objekat B od 83 stana. Ukupno je 190 stanova neto površine 11.309 metara kvadratnih.

Prema izveštaju izvođača radova i nadzora, u toku je stavljanje objekata pod krov, a počelo je unutrašnje sređivanje, kabliranje, postavljanje drvenarije.

Sotirovski je istakla da će Grad Niš, nakon razminiranja na pomenutom delu gradilišta, uraditi sve neophodne pristupne saobraćajnice i nedostajuću infrastrukturu.

Ona je prenela da se uskoro očekuje javni poziv za razminiranje terena za drugu lokaciju izgradnje stanova za pripadnike bezbednosti – “Ardija”, gde će biti izgrađena 2.024 stana.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Radujem se što je Dragana prevazišla frustracije iz mlađih dana. Samo se bojim da sada ona ne zlostavlja druge.

  2. Davne 1957.e jedan niški komunista je rekao da prugu treba izmestiti iz grada…To neće uraditi ni ovi koji pričaju gluposti o aerodromu koji nesme,ugovornom obavezom pri prodaji aerodroma Nikola Tesla,da se razvije preko milion putnika godišnje?!?
    Došli su da se slikaju a pre kraja godine će mlatiti lopatama oko kamena temeljca….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com