Region

U Gadžinom Hanu se i građani pitaju

Udruženje poslovnih žena Zaplanja „Za!“ iz Gadžinog Hana ovih dana privodi kraju projekat „Građani se pitaju“ čiji je glavni cilj da meštane informiše o radu i rezultatima koje postižu udruženja građana sa područja te opštine.

Predsednica Udruženja „Za!“ Dragana Mitić je kazala da je u proteklih devet meseci koliko je projekat trajao, značajno povećana vidljivost udruženja građana sa područja opštine Gadžin Han, a pokrenuto je i rešavanje mnogih problema sa kojima se udruženja suočavaju.

„U proteklih devet meseci uspeli smo da omogućimo veće učešće građana pri donošenju odluka na nivou lokalne samouprave. Predstavnici udruženja gradjana bili su uključeni u donošenje novog Pravilnik o raspodeli sredstava udruženjima iz budžeta opštine. Podstakli smo gradjanski aktivizam i podigli svest gradjana o ulozi lokalne samouprave. Razgovarali smo sa gradjanima i motivisali sve što ih interesuje pitaju zaposlene u lokalnoj samoupravi, jer je opština servis na usluzi gradjanima“, istakla je Mitić na sastanku kome su prisustovali predstavnici dvadesetak udruženja gradjana sa područja opštine Gadžin Han.

Ona je kazala da je u toku realizacije projekta „Građani se pitaju“ donet novi Pravilnik o raspodeli sredstava udruženjima iz budžeta opštine, izabrana nova komisija koja će odlučivati o raspodeli sredstava i odredjeno lice za saradnju sa udruženjima gradjana.

Do sada su, dodala je Mitić, predstavnici udruženja bili primorani kada im nešto zatreba u opštini, da odlaze od „vrata do vrata“, a sada znaju kome treba da se obrate za pomoć.

„Bez obzira što se projekat „Gradjani se pitaju“ završava 31. marta Udruženje „Za“ nastaviće da radi na promociji rada udruženja na području opštine Gadžin Han. Imamo predloge za unapredjenje njihovog rada i nastojaćemo da oni budu realizovani. Pratićemo i raspodelu sredstava iz budžeta opštine jer nam je stalo da novac bude uložen u one aktivnosti koje su od važnosti za gradjane“, istakla je Mitić.

Ona je podsetila da su projekat “Građani se pitaju” podržali Trag fondacija, Charles Stuart Mott fondacije (Mott), Fondacije RBF ( Rockfeller BrothersFoundation) i BTD (The Balkan Trust for Democracy), kao i opština Gadžin Han i biblioteka “Branko Miljković”.

Opštinski većnik zadužen za saradnju sa udruženjima gradjana Milisav Filipović rekao je ovom prilikom da je opština Gadžin Han i do sada imala dobru saradnju sa udruženjima gradjana, a ta saradnja će u narednom periodu biti dodatno poboljšana.

„Jedan od načina da pomognemo udruženjima je i da im obezbedimo prostor koji će besplatno koristiti, a u kojem će moći da održavaju sastanke i realizuju različite projektne aktivnosti. Obezbedićemo im štandove koje će moći da postavljaju na različitim mestima na području opštine u vreme održavanja kukuturnih i drugih manifestacija. Štandove će moći da koriste za promociju udruženja i onoga čime se bave. Na njima će moći da izlože svoje proizvode poput meda, džemova i sokova“, rekao je Filipović.

On je kazao da je u toku konkurs za finansiranje i sufinansiranje programa i projekata udruženja gradjana koja deluju na području opštine Gadžin Han, a zaposleni u opštini pomoći će svim udruženjima oko pripreme konkursne

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com