Region

Poslovne žene Zaplanja realizuju projekat “Građani se pitaju”

Udruženje poslovnih žena Zaplanja započelo je realizaciju projekta pod nazivom “Građani se pitaju” čiji je cilj da poveća transparetnost prilikom podele budžetskih sredstava udruženjima građana, kao i da obezbedi transparentnost rada udruženja kojima su odobrena sredstva iz opštinske kase.

Projekat je skupu održanom u biblioteci “Banko Miljković” predstavljen predstavnicima udruženja sa područja opštine Gadžin Han, zainteresovanim građanima i predstavnicima opštine, uz najavu da će pred kraj godine biti upoznati sa konkretnim rezultatima projektnih aktivnosti.

Marina Marinković Marković kazala je da trenutno predstavnici udruženja ne mogu da dobiju kompletne informacije na sajtu opštine Gadžin Han, što je inače najjednostavniji i najbrži način.

“Na odeljku sajta koji je posvećen udruženjima navedena su imena nekih 12 ili 13 udruženja, međutim neka od tih udruženja više i ne rade. Prema podacima opštine na području Zaplanja postoje 23 udruženja, ali i to nije tačan podatak. To je samo broj onih koji su dobili budžetska sredstva, a ne ukupan broj svih udruženja. Sajt nije ažuran i ne sadrži tačne podatke. Naš projekat ima za cilj da obezbedi da se jednim klikom na odeljak “udruženja” na opštinskom sajtu dobiju sve neophodne informacije o udruženjima i raspodeli budžetskih sredstava”, objasnila je Marinković Marković.

Napominje da odeljak “udruženja” na sajtu opštine mora da sadrži i sva zakonska akta koja prate rad udruženja, kao i da se tu mora nalaziti ime i kontakt osobe iz lokalne samouprave koja je zadužena za rad sa udruženjima.

“Nakon što se utvrdi tačan broj udruženja i kriterijumi za dodelu sredstava iz opštinske kase, izbeći ćemo nelogičnosti prilikom raspodele sredstava koju smo imali do sada. Primera radi, ove godine je prilikom raspodele sredstava udruženjima novac dobio i jedan sindikat, dve verske zajednice i jedan savez slepih”, izjavila Marinković Marković.

Stručni konsultant projekta i predsednik Udruženja za proizvodnju lekovitog bilja “Suva planina produkt” Stanoje Stojanović, istakao je na tribini da je cilj projekta “Građani se pitaju” transparentna dodela sredstava udruženjima građana i izrada sve potrebne prateće dokumentacije za dodelu sredstava.

“Svi smo mi do sada konkurisali za dodelu sredstava iz budžeta opštine i imali priliku da nas, kada se obraćamo za pomoć, upućuju na jednu, drugu, treću službu. Projektom želimo da se precizno definiše procedura konkurisanja, da znamo tačno šta nam je sve od dokumentacije potrebno i da to možemo da vidimo na sajtu gradske opštine. Za tako nešto potrebno je da se uradi odluka o formiranju komisije za dodelu sredstava i da se izradi prateća dokumentacija – pravilnik, poslovnik o radu”, izjavio je Stanojević.

On je rekao da zahtev pojedinih udruženja da njihovi predstavnici budu uključeni u rad komisije za dodelu sredstava nije moguć, jer se radi o sukobu interesa.

“Imali smo ideju da formiramo radnu grupu koja bi predlagala komisiji raspodelu sredstava, a koju bi činili predstavnici udruženja i predstavnici opštine. Međutim, došlo se do zaključka, a to je i stav predsednika opštine da bi se time procedura dodele sredstava iskomplikovala”, izjavio je Stanojević.

Predsednica Skupštine opštine Gadžin Han Marija Cvetković istakla je da su udruženja dostavila opštini primerak pravilnika za raspodelu sredstava udruženja, ali se ispostavilo da se pravilnik i odluka koju opština podudaraju, tako da nema potrebe za donošenjem novog pravilnika.

“Na primedbu državne revizorske institucije juna ove godine doneta je odluka o raspodeli sredstava udružnjima, tako da sada nema potrebe za izradom novog pravilnika već samo poslovnika o radu”, rekla je Cvetković.

Ona je dodala da udruženja moraju da budu mnogo realnija prilikom podnošenja zahteva za dodelu sredstava jer je opština Gadžin Han devastirana i nema mnogo para u budžetu.
Projekat “Građani se pitaju” podržali su Trag fondacija, Charles Stuart Mott fondacije (Mott), Fondacije RBF ( Rockfeller BrothersFoundation) i BTD (The Balkan Trust for Democracy), a donatori su opština Gadžin Han i biblioteka “Branko Miljković”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com