Virus KoronaZdravlje

Tiodorović: Situacija vanredna – kovid kapaciteti prepunjeni

Član Kriznog štaba, epidemiolog Branislav Tiodorović, ocenio je da najnovija izmena mera nije popuštanje, nego usklađivanje mera sa životom. Ocenio je da trenutno nema prostora za popuštanje od po nekoliko dana.

 

“Mi se nalazimo u vanrednoj situaciji, bolnički kapaciteti i kovid ambulante su prepunjene. Na putu smo, prema tome, da situaciju ocenimo kao katastrofalnu”, rekao je Tiodorović za TV Prva.

Dodao je da je trenutak da se problemom bavimo odlučno, jer je u kovid bolnicama možda i najveći pritisak do sada.

“Kada bi u mesec, mesec i po, sproveli mere u potpunosti, uz jaku kontrolu i obuhvat, bili bismo u drugačijoj situaciji. Imali bismo samo sporadične slučajeve, a ne kao sada”, smatra Tiodorović.

Dodao je da ako bismo sprovodili mere, do početka leta bi situacija mogla da bude bolja, pa da se razmišlja da se ide i na letovanje.

O otvaranju ugostiteljskih objekata i tržnih centara razgovaraće se ukoliko narednih dana počne da opada broj pozitivnih i obolelih, pa se bolnice malo rasterete.

“Moguće je ako se budu mere poštovale do kraja, da ćemo do sledeće sedmice imati bolju situaciju, pa da predvidimo kada mogu da funkcionišu i ugostiteljski objekti i tržni centri”, rekao je Tiodorović.

Istakao je da moramo mnogo više da vakcinišemo da dostignemo kolektivni imunitet od 60-70 posto, da bismo kao društvo bili mirniji.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com