Virus KoronaZdravlje

Tiodorović: Ovo je veliki udar na Niš

Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je na konferenciji za novinare da je novi deo Kliničkog centra oformljen i on će sada moći da funkcioniše kao COVID bolnica.

“Imamo na raspolaganju još 460 postelja i u ovoj fazi ćemo sigurno moći da izvršimo tu veliku obavezu ka jugoistoku Srbije, odnosno da zbrinemo sve kojima je neophodna zdravstvena pomoć”, kazao je Tiodorović.

 

On je istakao i da je od velike pomoći i to što je i jedan deo leskovačke bolnice pripremljen za zaražene koronavirusom. Ona će do kraja nedelje  biti potpuno spremna i kadrovski da može da prihvati pacijente sa juga Srbije.

Veliki broj pacijenata iz Gerontološkog centra predstavlja veliki udar na Niš.

“Za sada je njihovo stanje takvo da možemo da kažemo da većina ima laku kliničku sliku, ali ipak su to stari ljudi, hronični bolesnici, sa velikim komorbilitietom. Sada je bitka za njihove živote, za to da smanjimo svaki rizik koliko god možemo da rezultat ne bude najstrašniji”, ocenio je Tiodorović.

 

On je pozvao sve one koji vode ovakve ili slične ustanove, da shvate da ne treba biti emotivan u situaciji kada treba da sprovodite mere kojima ćemo da smanjimo mogućnost zaražavanja.

“Nisu oni koji su posećivali ovaj dom učinili svojim roditeljima i svojim prijateljima dobro. Sada vidimo šta su rodbina i najrođeniji učinili u domu za najstarije insistirajući da ih posete, a mnogi od njih su došli iz inostranstva i na taj način ugrozili živote i svojih najmilijih, ali i velikog broja drugih ljudi, koji su zajedno sa njihovim  majkama, očevima, braćama i sestrama bili smešteni u Gerontološkom centru u Nišu”, čulo se na konferenciji.

Tiodorović je odgovarajući na pitanja novinara, koja se odnose na rad privremenih bolnica i primedbe pacijenata da su prepušteni sami sebi i da ih ne posećuju medicinski radnici rekao da on takvu informaciju nema.

“Rad privremenih bolnica je u organizaciji posebne službe. Zdravstvene usluge obezbeđuju osim zaposlenih u Kliničkom centru i medicinski radnici Doma zdravljaa, Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika, kao i Zavoda za zaštitu zdravlja “Železničar”. Sve kapacitete primarne zdravstvene zaštite uključili smo da pomognu”, istakao je Tiodorović i dodao da je to moglo da se dogodi recimo prilikom samog otvaranja recimo Studentskog doma, ali se to u roku od pola sata rešavalo.

Rekao je i da je  taj dom napunjen prilično tako da se u Nišu već razmišlja na dodatne objekte za smeštaj pacijenata.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

3 Komentara

  1. Gospodine Tiodorovicu,
    Jeste veliki udar za Nis jer vam je organizacija nula. I sada kada se je to desilo Vi niste organizovani nego Su vam stari ljudi koje ste smestili u Urgentni centar gladni i zedni a pri tom su hronicni bolesnici , dijabeticari itd.
    Moj tata je tamo i kaze da nema ni jednog zdravstvenog radnika okolo. Nema koga da pita ni za hranu ni da kaze da mu je lose jer nije jeo od jutros.
    Zbog vase NE organizacije desice se i gore od corone !!!

    1. Bravo!Pa vala su se smucili i Bogu i ljudima!Sve same laži,uveli ste ljude u psihozu plaseci se za svoje fotelje…sistem je pukao!Promene su neophodne!Treba da se razjasni gde su pare koje je poslala Nemacka prosle godine za ovaj sistem koji sada puca!?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com